DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Stiluri de înot în marea politică (Analiza/Opinie)

Zadar Outdoor Festival
inot

Partidele politice, atât de hulite și controversate în societatea românească, au un rol determinant în păstrarea și evoluția unui regim democratic. Ele au rolul de a prezenta oferte electorale și de a convinge cetățenii să meargă la vot pentru a le acorda încrederea.

Cum fac partidele românești treaba asta, depinde de la un caz la altul, fiecare luptă cu ce are în arsenal, de la fonduri și instituții guvernamentale până la mitinguri si alte acțiuni specifice de campanie.

Există însă un numitor comun al tuturor partidelor: fiind formate din oameni, rezultatele lor reprezintă suma activităților acelor oameni.

Și, asemeni oricărui domeniu al vietii sociale, și aici unii oameni fac mai mult, alții mai puțin, iar alții deloc.

Iată de ce succesul campaniei partidelor politice depinde și de proporția celor trei categorii menționate.

În acest context mi-a atras atenția declarația proaspătului om politic liberal Rareș Bogdan, care, la o întrunire electorală în Anglia, a aflat de la un român plecat din țară, că, undeva prin Bacău, există  colegi ai sai liberali care "fac pluta pe spate" în această campanie. Nu știu ce evaluări sau sancțiuni se vor aplica după campanie, însă poziția domnului Rareș Bogdan mi-a stârnit o curiozitate.

Și cum Bucureștiul mi-e mai aproape decât Bacăul, și extrem de important în orice ecuație electorală, prin numărul mare de voturi, am încercat să verific cu ce se ocupă vedetele liberale bucureștene în această campanie: înoată ele voinicește alături de restul partidului sau "fac pluta pe spate" cum spune deschizătorul listei liberalilor.

Cea mai accesibilă și modernă verificare a activității unui politician este pagina sa de facebook, pentru că dacă are ceva cu care să se laude, acolo pune prima dată. Așa că m-am pus pe căutat.

Am remarcat în primul rând o activitate electorală foarte intensă, dar nepersonalizată, o muncă de echipă zilnică prestată în stradă și pe facebook de către aproape toate organizațiile de sector.

Am mai constatat cu surprindere faptul că un candidat absolut neeligibil al PNL, dar înscris într-o cursă internă pentru locale, muncește pe brânci și este pe tot terenul în această campanie. Surpriza plăcută se numește Violeta Alexandru, un fost ministru discret din guvernul tehnocrat.

Plin de optimism, am continuat căutarea, să văd ce fac "vârfurile de lance" din București, parlamentarii, consilierii generali, prin ce cartiere îi poartă pașii, ce activități din ușă în ușă organizează, cate audiente dau, cum susțin "infanteria liberală".

Optimismul mi-a dispărut rapid, când am constatat că majoritatea dintre ei nu fac nimic, aproape nimic și absolut nimic, după caz.

Adevaratele vedete ale conducerii liberale in ultimii doi ani, parlamentari precum Florin Catu sau Cristina Traila, sau consilieri generali precum Ciprian Ciucu sau Catalin Deaconescu, altfel foarte guralivi online, lipsesc aproape cu desăvârșire din acțiunile de campanie.

Am reușit cu greu să-l identific pe Ciucu la un miting în Focșani, unde pare că s-a deplasat pentru a smulge o  poză sau două alături de conducerea partidului, pe sistemul "hai să ne facem că muncim sau - cum a zis Rareș Bogdan - să facem pluta pe spate".

Încerc să mă pun în locul colegilor săi din PNL: "Păi ce cauți tu, mare doritor de candidatură la Primăria Capitalei, la un miting în Focșani, în loc să te afli zilnic alături de colegii tăi din București?" Răspunsul este evident: atenția conducerii o caută, pentru că dacă ar fi căutat voturi, atât el cât și celelalte vedete, au la dispoziție, de bătut la pas, o metropolă de peste două milioane de oameni. Mai ales că multi membri simpli se pare că asta fac. Pentru că așa se strâng voturile.

Curios din fire, am sunat câțiva prieteni liberali să mă interesez la sursă, poate oamenii chiar muncesc și nu pun pe facebook, poate sunt eu  neinformat sau cusurgiu.

Surpriză: cei patru magnifici nu participă nici măcar la ședințele de sector sau ale organizației București de o lungă perioadă de timp și nimeni nu prea îi vede în general la ochi de când a început campania electorală.

Dacă ne imaginăm PNL ca un vapor pe care oamenii se străduiesc să-l tragă înot până în larg, vedem un Rareș Bogdan și un Ludovic Orban care trag de dimineață până seara, o sumedenie de membri fără funcții care fac același lucru, iar în spatele lor, o mână de pseudovedete, care fac relaxat pluta admirând cu un ochi stilul de înot al vecinilor de la USR și cu celălalt fiind atenți să nu cumva să se uite șefu', ca să dea și ei din brațe pentru impresia artistică.

Să sperăm că cei care înoată sincer vor reuși să treacă peste valul PSD și că cei care fac balet vor fi sancționați, așa cum a spus Rareș Bogdan.

Însă anii de jurnalism mă fac sa am îndoieli că se va face ceva, avem o tradiție respectabilă în promovarea lichelelor si nemuncii, în promovarea pe criteriul linsului de clanțe și al "baletului de opoziție".

De ce ar întrerupe-o cineva...?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.