Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stoltenberg împinge și Coreea de Sud sub bătaia puștii rușilor: Țara e somată să trimită rapid armament Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat luni Coreea de Sud să sporească sprijinul militar acordat Ucrainei, citând alte țări care și-au schimbat politica de a nu furniza arme țărilor aflate în conflict după invazia Rusiei, scrie Reuters. Stoltenberg se află la Seul, prima oprire a unei călătorii care va include și Japonia și care are ca scop consolidarea legăturilor cu aliații SUA în fața războiului din Ucraina și a creșterii concurenței cu China.

Citește și: Un fost șef de servicii din Ucraina anunță că NATO nu poate salva Ucraina: Ar crește riscul unui război nuclear

Vorbind la Institutul Chey pentru Studii Avansate din Seul, el a mulțumit Coreei de Sud pentru ajutorul neletal acordat Ucrainei, dar a îndemnat-o să facă mai mult, adăugând că există o "nevoie urgentă" de muniție.

"Îndemn Republica Coreea să continue și să intensifice sprijinul militar", a spus el. "În cele din urmă, este o decizie pe care trebuie să o luați, dar voi spune că mai mulți aliați NATO care au avut ca politică să nu exporte niciodată arme către țări aflate în conflict și-au schimbat această politică acum".

În întâlnirile cu înalți oficiali sud-coreeni, Stoltenberg a susținut că evenimentele din Europa și America de Nord sunt interconectate cu alte regiuni și că alianța dorește să contribuie la gestionarea amenințărilor globale prin creșterea parteneriatelor în Asia.

Coreea de Sud a semnat acorduri importante prin care a furnizat sute de tancuri, avioane și alte arme Poloniei, membră NATO, de la începutul războiului, dar președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat că legea țării sale care interzice furnizarea de arme țărilor aflate în conflict face dificilă furnizarea de arme Ucrainei.

Stoltenberg a precizat că țări precum Germania, Suedia și Norvegia au avut politici similare, dar le-au schimbat."Dacă nu vrem ca autocrația și tirania să câștige, atunci au nevoie de arme, aceasta este realitatea", a spus el, referindu-se la Ucraina.

Șeful NATO a spus că este "extrem de important" ca Rusia să nu câștige acest război, nu doar pentru ucraineni, ci și pentru a evita transmiterea unui mesaj greșit liderilor autoritari, inclusiv la Beijing, că pot obține ceea ce doresc prin forță.

Deși China nu este un adversar al NATO, aceasta a urcat "mult mai sus" pe agenda NATO, a spus Stoltenberg, citând capacitățile militare în creștere ale Beijingului și comportamentul coercitiv în regiune.

"Credem că ar trebui să ne angajăm cu China în chestiuni precum controlul armelor, schimbările climatice și alte probleme", a spus el. "Dar, în același timp, este clar că China reprezintă o provocare pentru valorile noastre, pentru interesele noastre și pentru securitatea noastră."

Într-o declarație difuzată luni de mass-media de stat, Coreea de Nord a calificat vizita lui Stoltenberg drept "un preludiu la confruntare și război, deoarece aduce norii negri ai unui "nou Război Rece" în regiunea Asia-Pacific".

Anul trecut, Coreea de Sud și-a deschis prima misiune diplomatică la NATO, promițând să aprofundeze cooperarea în domeniul neproliferării, al apărării cibernetice, al luptei împotriva terorismului, al răspunsului la dezastre și în alte domenii de securitate.

Vizita șefului NATO are loc, de asemenea, în contextul în care secretarul american al apărării, Lloyd Austin, urma să sosească luni la Seul pentru discuții cu omologul său sud-coreean Lee Jong-sup.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.