Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stoltenberg: NATO trebuie să intensifice lupta împotriva terorismului după atacul de la Manchester

cdm.me
jens stoltenberg

NATO trebuie să facă mai mult în lupta împotriva terorismului după atacul de la Manchester, a declarat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, cu o zi înaintea Summitului NATO de la Bruxelles, relatează AFP. Stoltenberg a recunoscut totuşi că nu este sigur dacă Alianţa Nord-Atlantică se va alătura coaliţiei internaţionale care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), aşa cum doreşte Washingtonul.

'Mă aştept ca aliaţii să acţioneze şi să accepte să depună mai multe eforturi în lupta împotriva terorismului' după atacul brutal din oraşul Manchester (nord-estul Angliei), revendicat de SI, a declarat secretarul general al NATO, în cadrul unei conferinţe de presă.

Atentatul comis luni seara la ieşirea de la un concert de muzică pop din Manchester, în care au fost ucise 22 de persoane şi rănite alte 59, între care numeroşi copii, 'va fi un subiect abordat de către toţi liderii într-un fel sau altul' în cadrul reuniunii de joi de la noul sediu al NATO de la Bruxelles, a mai spus el.

Stoltenberg a subliniat însă faptul că lupta împotriva terorismului este responsabilitatea forţelor de ordine şi a serviciilor de informaţii, precum şi a armatei. El a reamintit de asemenea că NATO exclude posibilitatea de a-şi asuma un 'rol de luptă' în cadrul coaliţiei împotriva Statului Islamic. 'Numeroşi aliaţi ar dori ca NATO să devină membru deplin al coaliţiei anti-SI', a spus Jens Stoltenberg. 'În primul rând deoarece acest lucru ar transmite un mesaj puternic de unitate şi, după atacul de la Manchester, cred că este important să se ofere o imagine de unitate împotriva terorismului', a adăugat el, conform Agerpres.

Preşedintele american Donald Trump, care s-a arătat foarte critic la adresa Alianţei, ar urma să pledeze la summit - primul la care participă - ca NATO să facă mai mult împotriva terorismului şi ca europenii să aloce mai multe fonduri în domeniul apărării. Statele Unite, care conduc coaliţia internaţională din 2014 ce acţionează împotriva SI în Irak şi Siria, cer de peste un an ca NATO să devină membru cu drepturi depline al acestei coaliţii. Însă, cu 24 de ore înainte de începerea summitului, 'încă discutăm dacă NATO ar trebui să devină membru cu drepturi depline al coaliţiei', a recunoscut miercuri Stoltenberg. Ţări precum Italia şi Franţa se tem că acest lucru ar afecta imaginea NATO, în condiţiile în care participarea Alianţei Nord-Atlantice la loviturile aeriene din Libia din 2011 a lăsat amintiri urâte în lumea arabă, potrivit unei surse diplomatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.