Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Străinii rezidenţi în Japonia se simt discriminaţi - SONDAJ

Aproape 40% dintre rezidenţii străini care şi-au căutat locuinţă în Japonia au fost refuzaţi şi aproximativ un sfert nu au primit locuri de muncă în ultimii cinci ani, arată vineri un sondaj, evidenţiind discriminarea într-o societate în mare parte omogenă, relatează vineri Reuters, conform agerpres.

Constatările din această anchetă a Ministerului Justiţiei sunt făcute publice în timp ce numărul de muncitori şi rezidenţi străini în Japonia a atins un nivel record şi ţara se pregăteşte să găzduiască Jocurile Olimpice la Tokyo în 2020.

Stare de Urgenţă în SUA. Un incendiu puternic a provocat PRĂBUŞIREA unei autostrăzi - FOTO/VIDEO

Cu toate acestea, imigraţia rămâne un subiect sensibil într-o ţară unde conservatorii apreciază omogenitatea culturală şi străinii reprezintă mai puţin de 2% din populaţie.

Competenţele lingvistice nu au fost problema, arată sondajul, cu aproximativ 95% din cei cărora le-au fost refuzate locurile de muncă şi peste 90% dintre cei cărora le-au fost refuzate locuinţele afirmând că pot purta o conversaţie în japoneză sau pot vorbi fluent.

"Proprietarul mi-a spus că nu pot sta în apartament din cauza cetăţeniei mele", a declarat o coreeancă în vârstă de cincizeci de ani citată în anchetă. "M-am născut şi am crescut în Japonia şi japoneza este singura limbă pe care o ştiu. Există încă atât de multă părtinire şi discriminare în Japonia", a adăugat ea.

Scopul realizării sondajului este ca Ministerul Justiţiei să poată înţelege mai bine cu ce probleme legate de discriminare şi drepturile omului se confruntă străinii în Japonia şi să găsească modalităţi de a le proteja drepturile.

Primul sondaj guvernamental de acest gen a fost realizat de Centrul Educaţie şi Formare pentru Drepturile Omului în noiembrie şi decembrie anul trecut.

Uniunea Europeană își dezvăluie liniile de negociere pentru Brexit

Din cei 18.500 de rezidenţi străini contactaţi, 4.252 au răspuns. Mai mult de jumătate dintre ei au fost chinezi şi coreeni şi peste 40% trăiesc în Japonia de peste un deceniu.

Aproape 20% din cei 2.788 de respondenţi care au căutat un loc de muncă în ultimii cinci ani au declarat că au primit salarii mai mici decât japonezii pentru acelaşi post şi mai mult de 17% au spus că nu au fost promovaţi pentru că erau străini.

Aproximativ 13% au spus că condiţiile lor de muncă au fost mai rele decât cele pentru angajaţii japonezi în acelaşi loc de muncă, cu mai multe ore de lucru şi mai puţine zile libere.

Date separate ale Ministerului Justiţiei în această lună arată că încălcările, inclusiv salarii neplătite, în grupurile care acceptă stagiari străini în Japonia au crescut anul trecut.

SCANDAL imens de corupţie în Canada. Fostul primar din Montreal, CONDAMNAT la închisoare

Aproximativ 30% dintre respondenţi au declarat că au fost insultaţi sau discriminaţi ocazional sau frecvent.

"Odată, când am încercat să intru într-un mic magazin din Harajuku, personalul mi-a spus că este doar pentru japonezi", a declarat o braziliancă în jur de douăzeci de ani.

O coreeancă de peste şaizeci de ani a spus: "Japonia este casa mea şi eu iubesc Japonia, dar discriminarea împotriva străinilor este profund înrădăcinată. Mi-aş dori o societate care recunoaşte diversitatea".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.