Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Strategia lui Viktor Orban dă rezultate: Comisia Europeană va face concesii Ungariei (FT)

lemde.fr
Viktor Orban

Strategia lui Viktor Orban dă rezultate: Comisia Europeană va face concesii Ungariei (FT)

Comisia Europeană este gata să facă unele concesii Ungariei pentru a asigura 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, au declarat pe surse unii oficiali europeni citați de The Financial Times.

Măsurile posibile includ capacitatea Ungariei de a suspenda finanțarea la jumătatea anului 2025 și o revizuire a pachetului de sprijin pe patru ani, când vor evalua dacă Ucraina are nevoie de bani și dacă a îndeplinit cerințele pentru ajutorul european.

Pentru a-l convinge pe Orban să renunțe la veto, Comisia este dispusă să-i ofere premierului ungar opțiunea, în 2025, de a stopa acordul de finanțare la jumătatea drumului, au declarat pentru Financial Times trei oficiali familiarizați cu această chestiune.

Ca parte a unui potențial acord, UE ar fi de acord să includă o revizuire a pachetului de sprijin pe patru ani anul viitor, când ar putea evalua dacă Ucraina are nevoie de întreaga sumă și dacă Kievul a îndeplinit cerințele pentru a primi asistență din partea UE. Acest lucru i-ar oferi lui Orbán posibilitatea de a se opune prin veto continuării acestuia, arată sursa citată. De asemenea, potrivit FT, Comisia este pregătită să fie de acord cu inspecții anuale și cu includerea unei clauze de tip ”frână de urgență”, potrivit căreia orice țară va putea să își exprime îngrijorarea cu privire la asistența acordată Ucrainei.

Un înalt oficial maghiar, întrebat dacă acest lucru ar fi suficient pentru ca Orban să-și depășească VETO-ul, a spus: „Nu este încă clar, dar cel mai probabil că da”.

Context

În decembrie, premierul ungar Viktor Orban s-a folosit de dreptul la veto pentru a bloca pachetul de ajutor al UE. Această problemă devine și mai presantă având în vedere blocajul din Congresul SUA, unde, de asemenea, problema asistenței militare pentru Kiev este blocată. de republicani.

Ideea unei clauze de revizuire a ajutorului acordat Kievului a fost propusă pentru prima dată de Ungaria în octombrie, dar alți lideri europeni s-au opus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.