Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Strategia națională pentru dezvoltarea pieței de capital din România, în transparență decizională

Facebook
Adrian Câciu

Ministerul Finanțelor (MF) a elaborat, în parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Strategia națională pentru dezvoltarea pieței de capital din România pentru perioada 2022-2026. Proiectul a fost publicat spre consultare la rubrica Transparență Decizională.

„Scopul primordial al Strategiei a fost construcția unui set de măsuri de reglementare care să asigure un cadru coerent pentru dezvoltarea pieței de capital. Elementele de îmbunătățire cuprinse în strategie vizează facilitarea accesului la finanțare, precum și simplificarea regulilor existente și reducerea incertitudinilor juridice. Piața de capital este o alternativă bună și, sperăm noi, prin această Strategie, una mult mai accesibilă pentru asigurarea necesarului de finanțare din partea mediului privat”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Strategia a beneficiat de asistență tehnică acordatã de Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și este conturată în jurul a nouă obiective: îmbunătățirea condițiilor pentru listarea pe piața de capital; creșterea lichidității pe piața secundară; promovarea, dezvoltarea și creșterea unei piețe active a IMM-urilor; promovarea economiilor în rândul investitorilor persoane fizice; creșterea rolului investitorilor instituționali; facilitarea finanțării pe termen lung prin mecanisme de piață; susținerea digitalizãrii și a inovației financiare; susținerea dezvoltării pieței locale de capital privat (private equity) și de capital de risc (venture capital); stimularea investițiilor verzi.

Elaborarea Strategiei este pasul final, dintr-un proces de trei etape, derulate pe parcursul a doi ani. Prima etapă a constat în elaborarea de către OCDE unui raport privind caracteristicile cheie ale sectorului corporativ, accesul la finanțare și starea actuală a pieței de capital din România. Etapa a fost finalizată în februarie 2021, iar raportul de analiză a sectorului corporativ românesc a inclus și o analiză detaliată a evoluției piețelor de oferte publice primare și secundare de capital privat și a piețelor de obligațiuni corporative.

În ce-a de-a doua etapă a fost prezentat Raportul diagnostic privind problemele structurale și barierele semnificative în dezvoltarea pieței de capital din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.