Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Strategiile electorale nu au nicio valoare dacă nu pun oamenii pe primul loc. Alegătorii, nu candidații!

partidaromilor.ro
nicolae paun

Urma să avem anul acesta patru rânduri de alegeri, sau mai precis cinci tururi de scrutin, o premieră în cei 35 de ani scurși de la Revoluția din 1989. Un observator naiv ar putea spune că e un an sortit clarificărilor. Politicienii să-și clarifice ofertele către electorat, iar alegătorii să-și clarifice opțiunile. Numai că efervescența din ultimele zile, sau chiar săptămâni, de pe scena politică nu are nimic de a face cu acest gen de clarificări.

Asistăm la o luptă surdă, dusă în subterane, în timp ce la suprafață toată lumea e prietenă cu aproape toată lumea, pentru ca aceste alegeri să fie croite în așa fel încât cei care au foarfecele și creta să poată să obțină maxim de beneficii. Mai e mult până să vorbim despre proiecte, programe, probleme. Acum vorbim de comasări, de liste comune, de alianțe al căror unic scop este să împiedice ceva, în loc să construiască ceva.

Este deja o certitudine, vom merge în aceeași zi la vot pentru a ne alege reprezentanții în Parlamentul European, dar și primarii, președinții de consilii județene și consilierii locali.  Ce au în comun cele două campanii, care astfel se suprapun? Mai nimic! Dar partidele de la putere, care au și cel mai mare număr de aleși locali, mizează pe mobilizarea exemplară a acestora, pentru a-și păstra funcțiile și pozițiile, de care să beneficieze și lista cu „premianții” stabiliți de „centru”, care vor merge la Bruxelles și Strasbourg. Cetățenii ce câștigă din asta? Nimic.

Apoi aflăm că cele două partide aflate la guvernare, care însă fac parte din familii politice europene diferite, foarte diferite, vor prezenta o listă comună de candidați. De ce? Pentru ca unul dintre ele să nu riște să iasă pe locul 3 sau chiar 4, după cum arată sondajele de opinie, ceea ce ar produce un cutremur la vârf, care s-ar putea solda inclusiv cu ieșirea de la guvernare. Iar cetățeanul (neturmentat) care vrea să voteze cu socialiștii, pentru că nu-i plac populării sau invers, ce va face? Cu ce-l ajută pe el această alianță nefirească? Cu nimic.

Mai departe, se fac demersuri asidue pentru ca legislația să fie modificată în așa fel încât să permită ca alegerile prezidențiale să aibă loc în septembrie, deși în ultimii 24 de ani au avut loc la început decembrie. De ce? Spun gurile rele că această manevră ar avea legătură cu posibilă instalare a actualului președinte într-o înaltă funcție la nivel european. Ce folos are din asta cetățeanul de rând? Niciunul.

În fine, e zarvă mare privind candidatul sau candidații propuși de PSD și PNL pentru Primăria Capitalei. Aici patimile sunt cele mai aprinse și scenariile vehiculate cele mai mirobolante. Problema este însă că toate negocierile, la vedere sau pe ascuns, la înălțime sau la nivelul solului, se poartă exclusiv în jurul unor persoane. Cum să alegem candidatul cel mai potrivit să-l învingă pe actualul Primar. Nu contează ce va face după ce câștigă, importantă e doar victoria. Pentru ei. Pentru cetățeni? Deloc!

Romii au fost considerați dintotdeauna de către partide și candidați drept o masă de manevră, numeroasă, disciplinată și ușor de manipulat. Am o veste proastă pentru toată lumea: în 2024 nici nu se mai pune problema de așa ceva. Romii nu pot fi păcăliți la nesfârșit. Societatea evoluează, iar ei odată cu ea. Ca și ceilalți cetățeni sunt interesați de lucrurile care le fac traiul mai bun sau mai prost, peste care au și ei problemele lor specifice. Cine le va cere votul fără să facă dovada că a înțeles ce probleme au și să le prezinte, cu onestitate, posibile soluții, își va răci gura de pomană! Așa că nu aveți decât să vă certați în continuare pe funcții și sinecuri. Când se vor număra voturile s-ar putea să aveți mari surprize! Și nu tocmai plăcute…

Nicolae Păun,

Președintele Asocieției Partida Romilor ProEuropa

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.