Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STRATFOR: Poate Putin supraviețui?

putin w

Pe de altă parte, George Friedman atrage atenţia că liderul rus, odată încolţit, poate deveni chiar mai agresiv.

“Există percepţia generală că Vladimir Putin conduce Federaţia Rusă ca un dictator, că şi-a învins şi intimidat duşmanii şi că a orchestrat o ameninţare împotriva ţărilor din jur. Aceasta este o viziune rezonabilă, dar poate că ar trebui reevaluată în contextul ultimilor ani.

Luând în considerare complexitaea politicii şi societăţii din Ucraina, ar fi exagerat să spunem că Ucraina sub conducerea lui Yanukovich a fost doar o marionetă rusească. Dar ar fi corect să spunem că, sub Yanukovich, interesele fundamentale ale Rusiei au fost în siguranţă.

Putin a acuzat CIA şi alte agenţii că ar fi organizat demonstraţiile. Acesta a fost momentul când Putin a fost convins că Vestul intenţiona să distrugă Rusia şi s-o trimită pe drumul Uniunii Sovietice. Pentru el, importanţa Ucrainei pentru Rusia era evidentă.

Deşi Washington nu avea obligaţii formale faţă de Georgia, legăturile erau strânse iar garanţiile, implicite. Invazia Georgiei a avut două ţeluri. Primul a fost să arate regiunii că armata rusă, total dezorganizată în 2000, era, în 2008, capabilă să acţioneze decisiv. Al doilea era să demonstreze regiunii, mai ales Kievului, că garanţiile americane, explicite sau implicite, nu aveau nicio valoare. În 2010, Yanukovich a fost ales preşedinte al Ucrainei, contracarând Revoluţia portocalie şi limitând influenţa vestică în ţară.

În schimb, a văzut că SUA au o poziţie defensivă şi avea de gând să exploateze acest avantaj.

Până în iulie, ruşii controlau numai părţi mici din Ucraina. Acestea includeau Crimeea, unde ruşii au avut dintotdeauna forţe militare impuse de tratate, şi un triunghi de la Donetsk la Lugansk la Severedonetsk, unde un număr mic de insurgenţi aparent spijiniţi de forţe speciale ruseşti controlează câteva oraşe.

Şi aici e punctul în care prăbuşirea avionului malaezian este crucială. Dacă se va dovedi – şi se pare că aşa este – că Rusia a furnizat sisteme aeriene de apărare separatiştilor şi a trimis oameni să le manevreze (având în vedere că operarea acelor sisteme este imposibilă fără antrenament extensiv), Rusia poate fi găsită responsabilă pentru doborârea avionului.

Astfel, Putin trece de la a fi un conducător eficient, sofisticat, care îşi foloseşte puterea fără milă, la a fi un incompetent periculos care sprijină o insurecţie deznădăjduită cu arme nepotrivite.

Putin a calculat greşit în Ucraina. (…) Strunirea economiei nu a fost nici ea exemplară, că să nu spunem mai rău. Are colegi care cred că ar face o treabă mai bună, şi acum oameni importanţi din Europa ar fi fericiţi să-l vadă plecat. Trebuie să contracareze rapid acest val, altfel riscă să fie înlocuit.

Şeful agenţiei Stratfor spune că există posibilitatea ca Putin, încolţit, să devină chiar mai agresiv. Fără a folosi cuvinte precum conflict sau război, Friedman sugerează că situaţia poate escalada oricând: “Dacă se va intensifica lupta lui Putin să supravieţuiască, dar şi oponenţilor săi de a-l înlocui, tendinţa tuturor de a deveni mai brutali va putea foarte bine să crească.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.