Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Străzile din municipiul Baia Mare, poluate cu metale grele provenite dintr-un sit minier

baia mare

Apele industriale care ajung pe fosta platformă a combinatului chimico-metalurgic Cuprom şi de aici în stradă, în municipiul Baia Mare, au în conţinut metale grele, a informat, vineri, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureş, told Agerpres.

Conform sursei citate, SGA a finalizat analizele de laborator ale apelor care ajung la Cuprom şi care apoi ies pe stradă.

Potrivit SGA, în perioada de ploi abundente, apele care intră pe platforma Cuprom din zona amonte de aceasta sunt ape pluviale care sunt colectate de la fosta Flotaţie Centrală (CNMPN REMIN SA), precum şi ape provenite de la un curs de apă nepermanent situat pe strada Oborului din municipiul Baia Mare. Apele acestui curs nepermanent ajung pe platforma Cuprom, iar împreună cu celelalte ape pluviale se scurg o parte la ieşirea de pe amplasament la poarta nr. 3, iar cealaltă parte se scurge în canalizarea oraşului şi în râul Săsar.

"În urma analizelor de laborator efectuate s-a constatat că aceste ape pluviale au o încărcare mare în metale grele faţă de condiţiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate (concentraţii maxime admisibile) aprobate prin HG 188/2002, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv NTPA 001/2002 - Normativul privind stabilirea limitelor de încărcare cu poluanţi a apelor uzate industriale şi urbane la evacuarea în receptorii naturali, astfel: pentru fier (Fe) - concentraţia maximă admisibilă de 5 mg/l a fost depăşită de 30,76 ori; pentru mangan (Mn total) - concentraţia maximă admisibilă de 1 mg/l a fost depăşită de 19 ori pentru zinc (Zn) - concentraţia maximă admisibilă de 0,5 mg/l a fost depăşită de 10 ori şi pentru cupru (Cu) - concentraţia maximă admisibilă de 0,1 mg/l a fost depăşită de 1,8 ori" arată buletinul de analiză a apelor.

În data de 25 octombrie, angajaţi din cadrul SGA Maramureş, împreună cu cei din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş - Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase s-au deplasat la platforma Cuprom şi au identificat sursa de impurificare a cursului de apă nepermanent şi anume depozitul de pirită auriferă, parţial relocat de către CNMPN REMIN SA.

Singura soluţie tehnică posibilă pentru remedierea problemelor din această zonă a municipiului Baia Mare ar consta în relocarea completă a depozitului de concentrate miniere, precum şi ecologizarea zonei de către CNMPN REMIN SA.

"În urma controalelor efectuate în teren în data de 29 septembrie, precum şi în data de 25 octombrie s-a constatat încălcarea articolul nr. 92 pct.1 din Legea Apelor nr. 107 din 1996. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş - Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a deschis un dosar de cercetare penală din oficiu", au mai precizat reprezentanţii SGA Maramureş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.