Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Streinu Cercel a găsit cele două lucruri PROASTE din sistemul medical: 'Cred că ar putea să mişcăm puţin lucrurile în acest sens'

gsp.ro
Adrian Streinu-Cercel

Formarea de personal este una dintre marile probleme ale sistemului de sănătate, a declarat, joi, prof. dr Adrian Streinu-Cercel, preşedinte al Comisiei de sănătate din Senat, care a precizat că este vorba în egală măsură de medici, asistente medicale şi infirmieri. El a subliniat necesitatea unei legislaţii adecvate, care să includă toate problemele din sistemul de sănătate, pornind de la personal până la activitatea spitalelor, arată Agerpres.

"Pacientul tot timpul este în mijlocul atenţiei noastre, (...) însă sistemul are problemele lui mari. Una dintre problemele mari ale sistemului este legată de formarea de personal şi trebuie să ne aplecăm cu foarte mare atenţie asupra acestei problemele de personal atât din punct de vedere al medicilor, al asistentelor medicale, infirmierilor, care sunt de bază într-un sistem medical, şi asta în funcţie de nevoile de îngrijiri de sănătate. Cunoaşterea acestor nevoi de îngrijiri nu se poate face de azi pe mâine, ci necesită colectarea de date. Or, datele trebuie să fie uniformizate. În fiecare an în România se nasc între 150.000 şi 200 000 de copii. Am făcut două lucruri proaste noi. Primul lucru că s-a desfiinţat Facultatea de pediatrie. Pediatria este o specialitate medicală care nu se potriveşte în totalitate cu medicina adultului. (...) Cred că ar putea să mişcăm puţin lucrurile în acest sens", a explicat Streinu-Cercel, la o dezbatere organizată în sistem de videoconferinţă de Profit Health.forum.

Potrivit acestuia, "lecţia" pandemiei de COVID-19 arată necesitatea unui "redesign" al sistemului de sănătate în ansamblu.

El a evidenţiat necesitatea restructurării spitalelor.

"Spitalele n-ar mai trebui să arate cum au arătat la intrarea în pandemie. Şi ar trebuie să învăţăm foarte bine lecţia din pandemie şi să ştim cum facem un redesign al acestui sistem, indiferent că vorbim de sistemul ambulatoriu, de sistemul spitalicesc şi indiferent că vorbim de ceea ce se cheamă placa turnantă a sistemului de sănătate care este reprezentată de medicul de familie. Medicul de familie a rămas undeva în eter. (...)

Direcţiile de sănătate publică au fost depopulate în ultimii ani, practic ele au devenit nişte instrumente ale Ministerului Sănătăţii care nici măcar nu au autoritate publică în teritoriu. Şi, evident, ele vor trebui primele reformate astfel încât să poată să răspundă la nevoile pe care le are un nou sistem de sănătate reformat şi rezilient. (...) Asistenţa medicală propriu-zisă trebuie regândită din punct de vedere al solicitării fizice. (...) Platoul tehnic, în momentul de faţă, deşi este încă bun, s-a învechit", a menţionat senatorul PSD.

Potrivit profesorului Streinu-Cercel, în prezent, medicul de familie este "un fel de struţo-cămilă. "Nu este nici privat, nu e nici de stat, primeşte un fond, e finanţat într-un anumit fond, jumătate pe capital, jumătate pe servicii", a arătat el, subliniind că lucrurile trebuie regândite repede.

Preşedintele Comisiei de sănătate din Senat a mai evidenţiat că trebuie să se lucreze la modul în care se decontează serviciile de sănătate. "Nu este normal ca unul care nu face nimic să primească acelaşi salariu cu altul care munceşte de dimineaţa până seara. (...) Legislaţia trebuie să fie una singură. (...) Am început să ne mişcăm în această zonă. (...) Vom veni pe masă cu un draft care să intre în dezbatere publică şi care să se transforme într-un cadru legislativ adecvat. Acolo să se ţină cont de absolut tot, inclusiv de nevoia de formare personal, inclusiv de problemele din spitale. Spitalele nu trebuie închise, ele trebuie regândite din punct de vedere al circuitelor, dar, în acelaşi timp, nu trebuie ' articulate' sau lovite la buget", a adăugat Adrian Streinu-Cercel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.