Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Strigătul de disperare al personalului non-medical din sănătate: 'Trăim vremuri mult mai tulburi decât ne-am fi imaginat vreodată'

Marius Sepi

Marius Sepi (foto), președinte executiv al Federației Sănătatea din România, atrage atenția asupra pericolului la care se expun angajații din sănătate în plină pandemie.

„Atunci când spui instituție spitalicească spui medici, asistenți medicali, registratori medicali, statisticieni medicali, infirmieri/e, îngrijitori/e, brancardieri etc... dar nu în ultimul rând spui... personal tehnico-administrativ și de suport (TESA așa cum este pe scurt numit), personalul de suport din spital (tehnic, economic, social, administrativ), partea nevăzută a sistemului medical.

Acei angajați, oameni... fără de care sistemul sanitar nu ar putea funcționa. Cei din partea administrativă, locul unde se centralizează toate evidențele contabile, locul unde se efectuează toate procedurile de achiziții necesare unui spital, locul unde se calculează drepturile salariale, unde se centralizează toate cererile pentru concediile de odihnă, de boală, adeverințele necesare salariaților, locul unde se întocmesc statistici, adrese către diverse instituții și multe alte îndatoriri, fără de care, actul medical ar fi greu de exercitat.

Trăim vremuri mult mai tulburi decât ne-am fi imaginat vreodată, cu toate acestea rămâne provocarea maximă de a rămâne la datorie indiferent de starea de sănătate a angajaților, sau chiar indiferent de renumerația primită. Acești oameni trăiesc, simt și se îmbolnăvesc la fel ca oricare coleg, medic, asistent medical, infirmieră, îngrijitor sau brancardier. Nu sunt eroii în hainele albe, dar sunt cu siguranță oamenii din spatele eroilor ... acei oameni fără echipament medical, care lucrează în echipă cu tot personalul medical.

Cu siguranță, din afara sistemului toate acestea nu se văd, însă trebuie să învățăm să avem curaj, să vedem că oamenii, colegii din TESA intră în saloanele Covid, repară instalația de oxigen, instalația electrică, instalatia sanitară, dezinfectorii dezinfectează saloanele, spălătoresele intră în contact cu rufele infectate, toți aceștia și nu numai trăiesc cu un salariu minim pe economie și mai mult de cât atât fără sporuri, fără ore suplimentare plătite.

Să nu uităm că înainte de toate în spatele acestor meserii se află oameni cu nevoi, dorințe, dureri, așteptări, dar care zilnic zâmbesc și vin la muncă, nu pentru că nu au altceva de făcut, ci pentru că știu că fără ei munca în echipă nu ar mai fi aceiași. Aici apare oarecum o frustrare nespusă dacă se poate spune așa... A nu fi considerat parte a sistemului sanitar, tu ca personal TESA. Pare un fel de divizare între toate categoriile de colegi ... Sigur nu poți să fi remunerat ca și partea medicală...dar cu siguranță pot fi considerați parte a sistentului sanitar, care să poată beneficia de sporuri în cazul în care există risc de infecție, de alte sporuri și toate acestea în funcție de particularitățile muncii ce o prestează angajatul.

Prin urmare angajatul TESA simte cel mai puternic discriminările legate de sistemul de salarizare... și în mod tacit este discriminat, fiind ori ignorat, ori pur și simplu uitat în cele mai importante și actuale legi și acte normative privind salarizarea personalului din sistemul sanitar românesc”, a spus  Marius Sepi, președinte executiv al Federației Sănătatea din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.