Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STS se pregătește pentru alegerile din 2024 - Cât va plăti pentru tabletele folosite în sistemul IT menit să prevină frauda electorală

Inquam Photos/ Octav Ganea
vot alegeri tableta STS

STS se pregătește pentru alegerile din 2024 - Cât va plăti pentru tabletele folosite în sistemul IT menit să prevină frauda electorală​

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a demarat miercuri o licitație deschisă pentru achiziția a zeci de mii de tablete care vor fi folosite în sistemul IT de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, în contextul în care anul viitor sunt programate patru rânduri de elegeri: locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) vrea să încheie 5 acorduri cadru prin care să cumpere tablete și accesorii aferente care să asigure interfața cu Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV), tablete de dezvoltare a aplicațiilor iOS și Andorid, precum și tablete personalizate cu acces la aplicații critice.

Valoarea totală estimată a acestor acorduri depășește 94,5 milioane de lei (fără TVA), din care cei mai mulți bani - peste 84 milioane de lei - se vor da pe tabletele folosite în cadrul sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot.

STS: Actualele tablete sunt fie defecte, fie nu se justifică reparația lor

În caietul de sarcini, STS spune că „dispune în prezent de un număr semnificativ de terminale mobile de tip tabletă care, fie sunt defecte şi nu se mai pot repara, fie reparaţia nu se justifică din punct de vedere economic. De asemenea, STS are în vedere înlocuirea treptată a acestor echipamente care sunt uzate moral.”

Pentru firmele interesate să furnizeze aceste tablete care vor fi folosite la sistemul IT de la alegeri, STS cere ca media cifrei de afaceri anuale a acestora pe ultimele trei exerciții financiare (2020, 2021 şi 2022) să fie cel puţin egală cu 60 milioane de lei.

În plus, STS solicită ca şi cerință minimă de calificare privind experiența similară ca ofertantul să facă dovada faptului că a livrat în ultimii trei ani, calculaţi până la data limită de depunere a ofertelor, produse similare celor care fac obiectul achiziției în valoare cumulată de minim 60 milioane de lei.

Coaliția discută comasarea alegerilor locale cu parlamentarele, dar nu e o decizie luată

Scenariul comasării localelor cu parlamentarelor există și se discută la nivelul Coaliției, a confirmat, în data de 13 aprilie, președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului spune că există posibilitatea amânării localelor până la data parlamentarelor.

„Comasarea alegerilor se discută în partide, este o variantă care este posibilă, este posibilă constituțional, însă nu este posibil să aducem parlamentarele mai aproape. Este însă posibil să fie amânate localele.

Dacă asta este o soluție sau nu, vom vedea pe parcurs. Au existat prime discuții la nivelul Coaliției, încă se evaluează dacă aduce ceva – dacă n-aduce nimic, nici pentru cetățean, nici pentru partide, nu trebuie făcut. Însă, confirm, există această discuție, soluții tehnice constituționale ar exista, dar ele vor putea fi puse în operă doar atunci când de aici apare un beneficiu evident.

Totuși, aș intra un pic în materie – de ce se discută? În mod normal, în România, în anul viitor, în 2024, am avea cam multe alegeri. Este o realitate. Patru rânduri de alegeri complicate într-un singur an sunt problematice.

Vă dați seama că, începând din această toamnă până la sfârșitul anului viitor ne-am afla permanent într-o competiție electorală, cu campanii electorale, cu certuri la televizor, pe rețele sociale. Evident, pentru dumneavoastră din media ar fi un festival, dar pentru români nu știu dacă ar fi un festival și nu știu dacă ținând țara un an și jumătate în alegeri facem un lucru bun pentru oamenii simpli.

Până la urmă, oamenii vor să vadă că se ocupă cineva de problemele lor, că țara merge înainte, că se folosesc banii europeni și nu se discută doar la televizor, și așa mai departe. Deci, un temei pentru discuție există, dar încă nu există o decizie luată.”, a spus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.