Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studii: Hărţuirea sexuală şi abuzurile afectează sănătatea fizică şi mentală

romaniatv.net
hartuire sexuala

 

Hărţuirea sexuală şi abuzurile au loc frecvent şi pot afecta sănătatea fizică şi mentală, arată două studii din Statele Unite şi Europa, publicate în JAMA Internal Medicine, transmite Reuters, citat de News.ro.

Într-unul dintre studii, aproximativ una din cinci femei din regiunea Pittsburgh participante la cercetare au spus că au fost hărţuite sexual sau agresate sexual. Aceste femei au avut o probabilitate de două-trei ori mai mare de a avea tensiune arterială crescută, un nivel ridicat de trigliceride, probleme de somn, depresie sau anxietate.

În celălalt studiu, 70% dintre medicii intervievaţi în cercetare din Berlin, bărbaţi şi femei, au spus că au fost hărţuiţi sexual sau trataţi incorect la locul de muncă.

”Experienţele de hărţuire sexuală şi abuz sexual nu sunt un fapt neobişnuit, din nefericire. Iar aceste experienţe au implicaţii nu doar asupra performanţei la locul de muncă şi a calităţii vieţii, dar şi asupra sănătăţii mentale şi fizice”, a spus Rebecca Thurston, director al laboratorului pentru sănătate comportamentală a femeilor de la University of Pittsburgh Medical Center.

Între 304 de femei cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani care au participat la studiul realizat de Thurston, 19% au spus că au fost hărţuite sexual la locul de muncă şi 23% au spus că au fost agresate sexual.

Aceste procentaje sunt mai scăzute faţă de cele raportate la nivel naţional, posibil pentru că femeile din studiu nu au lucrat în afara locuinţei lor. Aceste femei au fost recrutate iniţial pentru a studia bufeurile şi ateroscleroza.

Comparativ cu femeile care nu au fost hărţuite sexual, femeile care au fost au un risc de 2,36 de ori mai mare de a avea tensiune arterială şi o probabilitate de 89% să aibă probleme cu somnul.

În concluzii prezentate în această săptămână la o reuniune anuală a North American Menopause Society din San Diego, Thurston şi colegii săi au raportat o probabilitate de trei ori mai mare a unui nivel ridicat al trigliceridelor în cazul femeilor hărţuite sexual.

Thurston suspectează că hărţuirea provoacă modificări ale nivelului hormonului stresului, care influenţează tensiunea arterială, trigliceridele şi somnul.

Rezultate similare au fost observate la femeile care au spus că au fost agresate sexual. Acestea au un risc de 2,86 de ori mai mare de depresie, de 2,26 ori mai de anxietate şi de 2,15 ori mai mare în cazul tulburărilor de somn.

În studiul din Germania, care a inclus 737 de medici, s-a constatat că 62% dintre bărbaţi şi 76% dintre femei au fost într-un fel sau altul hărţuiţi sexual la locul de muncă.

Deşi ideea că un bărbat este hărţuit sexual poate fi surprinzătoare, unele conversaţii îi pot face să se simtă inconfortabil, a spus cercetătorul şef Dr. Sabine Oertelt-Prigione, profesor şi preşedinte al Gender in Primary and Transmural Care la Radboud University Medical Center din Nijmegen, Olanda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.