Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Afacerile de familie se confruntă cu un mediu fiscal complex şi în continuă schimbare

www.bugetul.ro
firme, afaceri

Afacerile de familie contribuie la dezvoltarea economiei globale, având cea mai mare contribuţie la PIB-ul global şi un impact major asupra pieţei muncii, însă liderii care vor să îşi păstreze afacerea în familie şi să o transfere către generaţia următoare se pot confrunta cu o multitudine de provocări, cu atât mai mult într-un mediu instabil, aşa cum se întâmplă în prezent, arată un studiu KPMG, potrivit Agerpres.

"De multe ori, aceste transferuri între generaţii pot avea implicaţii fiscale complexe, nu doar într-un singur stat, care nu trebuie neglijate", potrivit KPMG Private Enterprise Global Family Business Tax Monitor, care compară implicaţiile fiscale generate de transferul unei afaceri de familie în 54 de ţări şi teritorii.

Potrivit sursei citate, impozitele generate de transferul unei afaceri de familie tind să fie mai mari şi cu cerinţe complexe pentru aplicarea scutirilor fiscale în economiile dezvoltate. Sarcina fiscală poate fi semnificativă şi în ţările cu economii emergente. Dintre cele 54 de ţări şi teritorii incluse în studiu, 15 state percep un impozit pe moştenire sau pe avere, în cazul transferului unei afaceri de familie în valoare de 10 milioane de euro către următoarea generaţie, în timp ce 16 ţări impun un impozit pe donaţie (i.e. transferul afacerii în timpul vieţii - gift tax).

Citește și: SURSE Guvernul Orban ar pregăti o execuție!

"În România, transferul afacerii (a acţiunilor) prin moştenire ori donaţie nu generează venituri impozabile la nivelul membrilor de familie din noua generaţie, însă unele obligaţii fiscale pot apărea în cazul transferului proprietăţilor imobiliare care nu sunt parte din afacere. Deşi legislaţia din România legată de transferul afacerii este favorabilă, trebuie luată în considerare şi legislaţia altor state, mai ales în cazul unui business internaţional sau al unor membrii de familie care poate nu locuiesc în România", se menţionează în studiul KMPG.

Statele Unite reprezintă ţara cu cel mai înalt nivel de impozitare la nivel global în cazul transferului unei afaceri de 10 milioane de euro prin donaţie sau moştenire, înainte de aplicarea scutirilor. Cu toate acestea, afacerile de familie din SUA pot beneficia de o scutire în valoare de 10 milioane de dolari (indexată cu rata inflaţiei), în vigoare până în anul 2026.

De asemenea, Franţa, Irlanda, Olanda, Spania şi Marea Britanie au cele mai mari cote de impozitare dintre ţările europene incluse în studiu pentru transferul unei afaceri de familie de 10 milioane de euro în cazul unui deces, înainte de aplicarea scutirilor, însă aceste taxe sunt reduse substanţial prin aplicarea diverselor deduceri şi facilităţi fiscale oferite de lege. În regiunea Asia-Pacific, Coreea de Sud iese în evidenţă ca având una dintre cele mai mari cote de impozitare din lume pentru transferul unei afaceri de familie. În schimb, China nu impune în prezent niciun impozit pe moştenire sau donaţie.

"Provocările generate de pandemia COVID-19 au scos la iveală nevoia afacerilor de familie de a aplica o strategie bazată pe inovaţie, cu accent pe recrutarea talentelor şi pe tehnologie. În această perioadă plină de schimbări, mediul de afaceri poate arăta mult diferit pentru afacerile de familie: de la o complexitate crescută privind conformarea fiscală, la noi aşteptări din partea clienţilor şi o nouă segmentare a pieţei, de la managementul resurselor umane până la planificarea succesiunii către noile generaţii. Liderii trebuie să aloce timpul şi resursele necesare pentru pregătirea afacerii pentru noua normalitate', iar noi suntem pregătiţi să oferim ajutorul necesar pentru a crea un viitor mai bun", spune Rene Schob, Partener, Head of Tax & Legal, KPMG în România.

"Trasarea unei căi către viitor", ediţia 2020 a studiului KPMG Private Enterprise Global Family Business Tax Monitor oferă o perspectivă în profunzime a mediului fiscal variat şi în continuă schimbare pentru afacerile de familie din întreaga lume, precum şi detalii legate de modul în care familiile se pot pregăti pentru transferul afacerii lor către noua generaţie. Raportul evidenţiază, de asemenea, cum pandemia COVID-19 poate creşte presiunea exercitată asupra familiilor în anii următori.

"În funcţie de ţările în care sunt rezidente, nivelul de complexitate fiscală pentru afacerile de familie poate fi enorm, iar povara fiscală este de aşteptat să crească, în contextul în care bugetele naţionale sunt tot mai afectate de situaţia globală, iar nevoia de venituri suplimentare la bugetul de stat devine acută", a afirmat Tom McGinness, Global Leader, KPMG Private Enterprise Family Business, KPMG Private Enterprise în Marea Britanie.

În opinia sa, în multe cazuri, o familie care vrea să transfere afacerea către generaţia următoare este eligibilă pentru aplicarea unor deduceri sau scutiri fiscale, dar, aşa cum rezultă din raportul de faţă, condiţiile pentru a beneficia de acestea pot fi restrictive, pot să necesite o planificare foarte atentă şi este posibil, de asemenea, ca în viitor să fie modificate sau să devină mai dificil de accesat.

Planificarea fiscală legată de transferul afacerii trebuie să facă parte dintr-un proces mai amplu privind succesiunea către noua generaţie, iar Global Family Business Tax Monitor oferă un cadru de urmat care include stabilirea unei guvernări de familie solide, inclusiv o constituţie a familiei, precum şi asigurarea că următoarea generaţie este pregătită să îşi asume controlul asupra afacerii.

De asemenea, impactul COVID-19 încurajează familiile să îşi evalueze scopul şi valorile afacerii lor.

"Afacerile de familie tind să aibă o viziune pe termen lung şi sunt implicate în comunitatea în care operează. Din ce în ce mai mult, familiile iau în considerare impactul larg al afacerii lor asupra societăţii şi rolul pe care îl au în abordarea problemelor legate de schimbările climatice, inegalitate sau educaţie", mai spune McGinness.

În ceea ce priveşte impactul asupra resurselor umane, Mădălina Racoviţan, Partener Consultanţă Fiscală, Head of People Services, KPMG în România, afirmă că tehnologia nu mai este o noţiune abstractă. "Accelerată de nevoia de mobilitate, tehnologia a transformat forţa de muncă în companiile din întreaga lume, aducând noi provocări pentru modul tradiţional de recrutare, training, asigurarea bunăstării angajaţilor, retenţie, succesiune şi multe altele. Atragerea şi menţinerea talentelor este o problemă prioritară în agendele tuturor liderilor care urmăresc să reuşească într-o lume post-pandemie, iar aplicarea expertizei şi valorilor potrivite poate ajuta afacerile de familie să îşi extindă moştenirea peste generaţii şi să capitalizeze provocările unice pe care le au în războiul pentru talente", a adăugat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.