Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: COVID-19 în timpul sarcinii poate creşte riscul de obezitate la copii

Twitter
gravida sarcina

Copiii născuţi de mame care au trecut prin COVID-19 în timpul sarcinii pot fi mai predispuşi să dezvolte obezitate, semnalează un studiu publicat de cercetători americani, scrie miercuri agenţia EFE.

Publicat în revista "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism", studiul s-a axat pe un grup de circa 150 de bebeluşi născuţi de mame care au fost infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2 în timpul sarcinii. La naştere, micuţii aveau o greutate mai mică, urmată de o creştere mai mare a greutăţii în primul an de viaţa, comparativ cu un alt grup, de circa 130 de bebeluşi, ai căror mame nu au trecut prin COVID-19 în perioada prenatală, potrivit Agerpres.

Aceste schimbări au fost asociate cu un risc mai mare de a dezvolta obezitate, diabet şi boli cardiovasculare în timpul copilăriei şi ulterior acesteia, indică studiul.

Rezultatele cercetării "sugerează că acei copii care au fost expuşi în uter la COVID-19 din cauza infectării mamei prezintă un tipar de creştere alterat în primii ani de viaţă care poate creşte riscul lor de obezitate, diabet şi boli cardiovasculare odată cu trecerea timpului", explică Lindsay Foruman, una dintre autoarele studiului efectuat de Spitalul General din Massachusetts. Dar "rămân încă multe de investigat pentru a înţelege efectele COVID-19 asupra femeilor însărcinate şi copiilor lor", observă ea.

Totuşi, pentru confirmarea acestor asocieri "sunt necesare studii mai ample cu o durată mai mare de urmărire", adaugă o altă autoare a analizei, Andrea Edlow. De asemenea, investigaţia efectuată "subliniază importanţa monitorizării pe termen lung a copiilor expuşi în uter infecţiei mamei cu COVID-19, precum şi a aplicării generalizate a strategiilor de prevenire a acestei boli în rândul femeilor însărcinate", adaugă aceeaşi cercetătoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.