Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Dieta mediteraneană scade riscul de demență cu 23%

pixabay.com
peste

O dietă tradițională de tip mediteranean - bogată în alimente precum pește, fructe, legume și nuci - este asociată cu un risc redus de demență, potrivit unui nou studiu făcut în Marea Britanie pe mai mult de 60.000 de persoane.

Potrivit studiului publicat în revista „Bmc Medicine”, persoanele care sunt mai fidele dietei mediteraneene au un risc de demență cu până la 23% mai mic față de cele care urmează „cu lejeritate” tradiția culinară mediteraneană.

Cercetarea arată că dieta mediteraneană menține creierul tânăr, mai „curat”, cu mai puțină acumulare de proteine toxice, potrivit Mediafax.

Noua lucrare, condusă de Oliver Shannon de la Universitatea Newcastle, a analizat datele de la 60.298 de persoane.

O medie de 882 de cazuri de demență au apărut pe parcursul perioadei de monitorizare de 9,1 ani.

Autorii au luat în considerare, de asemenea, riscul genetic de demență al fiecărui individ. Astfel, au constatat că participanții care respectau cel mai mult dieta mediteraneană au avut un risc cu 23% mai mic de a dezvolta demență față de cei care o respectau mai puțin.

Nu s-a constatat nicio interacțiune semnificativă între riscul genetic de demență și dieta mediteraneană, ceea ce, potrivit autorilor, ar putea indica faptul că asocierea dintre o conformare mai mare la dieta mediteraneană și un risc redus de demență se păstrează, indiferent de riscul genetic individual de demență.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că o dietă mediteraneană cu un aport ridicat de alimente sănătoase pe bază de plante poate fi o intervenție importantă de încorporat în viitoarele strategii de reducere a riscului de demență.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.