Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Fenomenul de albire a afectat 98% din Marea Barieră de Corali din 1998

Afluent
corali

Fenomenul de albire a afectat 98% din Marea Barieră de Corali din 1998, cruţând doar o parte infimă din cel mai mare recif de corali din lume, dezvăluie un studiu publicat joi, conform AFP.

Potrivit studiului apărut în revista Current Biology, doar 2% din acest imens ecosistem subacvatic a scăpat de acest fenomen de la primul episod major de albire din 1998, cel mai cald an din istorie. Acest record a fost de atunci doborât de mai multe ori.

Frecvenţa, intensitatea şi magnitudinea valurilor de căldură marine care provoacă albirea coralilor sunt în creştere constantă, susţine Terry Hughes, autorul principal al studiului, de la Australian Research Council (ARC) Centre of Excellence for Coral Reef Studies (Centrul ARC pentru studierea recifelor de corali).

"Cinci episoade de albire masivă din 1998 au transformat Marea Barieră de Corali într-o structură de recife cu istorii recente foarte diferite, variind de la cele 2% din recife care au scăpat complet de albire până la cele 80% care au suferit o albire semnificativă cel puţin o dată din 2016", a explicat el.

Albirea este un fenomen de degradare a coralilor care se manifestă printr-o decolorare. Fenomenul este cauzat de creşterea temperaturii apei care duce la îndepărtarea algelor simbiotice care conferă coralului culoarea şi nutrienţii.

Înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1981, Marea Barieră a suferit trei episoade de albire fără precedent în timpul valurilor de căldură din 2016, 2017 şi 2020.

Potrivit asigurărilor date de cercetători în luna iulie, coralii au dat semne de vindecare de la ultima albire. Cu toate acesta, ei recunosc că perspectivele pe termen lung pentru ecosistemul de 2.300 kilometri lungime sunt "extrem de proaste".

Reciful este, de asemenea, ameninţat de cicloane, mai frecvente odată cu schimbările climatice, cât şi de acanthasterul purpuriu, o stea de mare invazivă, care devorează coralii, potrivit Agerpres.ro.

Conform cercetării publicate joi, coralii deja expuşi valurilor de căldură sunt mai puţin predispuşi la stres termic, însă coautorul studiului, Sean Connolly, de la Smithsonian Tropical Research Institute, avertizează că o albire mai frecventă şi de mai mare amploare reduce rezistenţa recifului de corali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.