Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu finanțat de Bill Gates în Lancet - Cazurile de diabet vor exploda la nivel mondial: Cauza e obezitatea

vox-cdn.com
Bill Gates

Fiecare ţară din lume se va confrunta cu o creştere a numărului de cazuri de diabet în următorii 30 de ani în absenţa unor acţiuni în acest sens, conform unui nou studiu global, transmite Reuters. În prezent, 529 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet, potrivit studiului condus de cercetători de la Institutul pentru Metrică şi Evaluarea Sănătăţii din cadrul Universităţii Washington din Statele Unite. Conform proiecţiilor, cifra va creşte de peste două ori, la 1,3 miliarde de persoane până în 2050, scrie Agerpres.

Majoritatea cazurilor sunt diabet de tip 2, forma bolii asociată cu obezitatea şi în mare măsură evitabilă, au spus cercetătorii.

Creşterea prevalenţei la nivel global nu este uniformă: unele ţări şi regiuni sunt deosebit de afectate. Spre exemplu, se preconizează că ratele de prevalenţă vor atinge 16,8% în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu şi 11,3% în America Latină şi Caraibe în 2050, comparativ cu aproximativ 9,8% la nivel global. În prezent, prevalenţa este de 6,1%. Însă fiecare ţară va fi afectată, potrivit oamenilor de ştiinţă.

"Rata rapidă cu care diabetul creşte nu este doar alarmantă, ci şi o provocare pentru fiecare sistem sanitar din lume", a declarat Liane Ong, autoare principală a studiului. Ea a subliniat că diabetul este asociat cu o serie de afecţiuni cardiologice şi cu accidentul vascular cerebral.

Numărul tot mai mare de persoane cu diabet este pe de o parte determinat de obezitatea în creştere şi, pe de alta, de schimbările demografice: prevalenţa este mai mare în rândul adulţilor vârstnici, potrivit studiului. Datele din 204 ţări nu iau în considerare impactul pandemiei de COVID-19, deoarece acele cifre nu erau încă disponibile, au notat cercetătorii.

Studiul, finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, face parte dintr-o serie mai extinsă despre diabet, publicată joi în jurnalul medical Lancet. Demersul face apel la sporirea strategiilor de gestionare mai eficiente şi la creşterea gradului de conştientizare asupra inegalităţii, majoritatea pacienţilor cu diabet trăind în ţări cu venituri medii şi mici unde nu pot avea acces la un tratament adecvat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.