Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Doar 8,5% din firmele occidentale au părăsit Rusia de la începutul războiului

ziarulnational.md
Vladimir Putin

În ciuda indignării generalizate față de războiul din Ucraina, doar un număr mic de companii occidentale au părăsit Rusia, potrivit unui studiu elvețian.

Cercetătorii de la Universitatea din St. Gallen și de la institutul IMD din Lausanne au analizat câte companii cu sediul în Uniunea Europeană și în țările G7 au renunțat efectiv la Rusia de când a început invazia la scară largă a Ucrainei, în februarie anul trecut, informează themoscowtimes.com.

Constatările lor relevă "o retragere foarte limitată a firmelor din UE și G7 din Rusia, și contestă povestea conform căreia există un exod vast al firmelor occidentale care părăsesc piața", a declarat joi Universitatea St. Gallen într-un comunicat.

"De fapt, multe firme cu sediul în aceste națiuni au rezistat presiunilor din partea guvernelor, a mass-mediei și a ONG-urilor de a părăsi Rusia de la invazia din Ucraina".

Studiul, care a fost publicat luna trecută de rețeaua online Social Science Research Network (SSRN) a arătat că doar mai puțin de 10% dintre companiile din UE și G7 cu filiale rusești au renunțat la acestea.

În momentul în care Moscova și-a lansat invazia, 1.404 companii cu sediul în UE și în G7 aveau un total de 2.405 filiale care activau în Rusia, arată studiul.

Până la sfârșitul lunii noiembrie, doar 120, adică aproximativ 8,5% din aceste companii, renunțaseră la cel puțin o filială din Rusia, au constatat autorii studiului, Niccolo Pisani și Simon Evenett.

Au fost confirmate mai multe retrageri de către companiile cu sediul în Statele Unite decât cele cu sediul în Europa și Japonia.

Dar chiar și în cazul Statelor Unite, mai puțin de 18% dintre filialele americane care operează în Rusia s-au retras din această țară de la începutul invaziei, a arătat studiul.

În schimb, 15% dintre firmele japoneze și doar 8,3% dintre firmele din UE au renunțat la Rusia, potrivit studiului. Dintre cele care și-au lăsat filialele rusești pe loc, 19,5% sunt germane și 12,4% sunt deținute de SUA, potrivit studiului.

Studiul a arătat, de asemenea, că firmele occidentale care s-au retras au reprezentat doar 6,5% din profitul total înainte de impozitare al firmelor din UE și G7 cu operațiuni comerciale active în Rusia. În același timp, acestea reprezentau 15,3% din numărul total de angajați care lucrează pentru astfel de firme în Rusia.

Acest lucru indică faptul că, în medie, firmele care au ieșit au avut tendința de a avea o profitabilitate mai mică și o forță de muncă mai mare decât firmele care au rămas în Rusia, se arată în studiu.

Aceste constatări, se arată în comunicatul universității, "pun sub semnul întrebării dorința firmelor occidentale de a se decupla de economiile pe care guvernele lor le consideră acum ca fiind rivali geopolitici".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.