Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Forma corporală a păsărilor, modificată din cauza încălzirii globale

gulfnews.com
pasari cantatoare

Un nou studiu a descoperit că multe păsări de pe teritoriul Israelului au suferit modificări ale formei corporale drept răspuns la încălzirea globală din ultimii 70 de ani, a anunţat marţi Universitatea din Tel Aviv (TAU), potrivit Xinhua.

Cercetătorii din cadrul TAU au analizat morfologia a 7.981 de specimene din colecţiile muzeelor şi au măsurat felul în care masa şi dimensiunile fiecărei specii s-au schimbat atât odată cu trecerea timpului, cât şi în funcţie de anomaliile de temperatură, potrivit acestui studiu, publicat în revista Global Ecology and Biogeography.

Echipa de cercetători a descoperit că, în ultimii 70 de ani, peste jumătate dintre speciile de păsări au prezentat modificări consistente în forma corpului, fie crescând în lungime, fie devenind mai suple, ambele având drept efect creşterea suprafeţei corporale, potrivit Agerpres.

Folosind tehnica modelării computerizate, autorii studiului au ajuns la concluzia că modificările au dus la o creştere cu 28,9% în raportul dintre suprafaţă şi volum de-a lungul timpului, ceea ce corespunde unei creşteri cu 12,2% la fiecare grad Celsius de încălzire globală.

Efectul creşterii temperaturii asupra morfologiei a fost cu ''aproximativ un ordin de mărime mai puternic'' decât efectul diferenţelor geografice, reflectând un răspuns comun la schimbarea condiţiilor de climă, potrivit autorilor studiului israelian.

Modificările în lungimea corpului au avut tendinţa de a se produce mai mult la speciile migratoare, în timp ce schimbările de masă corporală au vizat mai ales păsările sedentare, se mai spune în cercetare.

''Faptul că modificările au fost descoperite la păsări migratoare care vin din Eurasia şi Africa sugerează că suntem martorii unui fenomen global. Suntem însă îngrijoraţi că această flexibilitate s-ar putea dovedi insuficientă în contextul în care temperaturile vor continua să crească'', au precizat cercetătorii israelieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.