DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

STUDIU: fumatul și diabetul, asociate cu un risc mai mare de atac de cord la femei

facebook.com
fumat

Femeile fumătoare, cele care au diabet sau care suferă de hipertensiune prezintă un risc mai mare de infarct miocardic în comparaţie cu bărbaţii aflaţi în situaţii similare, indică rezultatele unui studiu efectuat în Marea Britanie, citat joi de Press Association, potrivit Agerpres.

Potrivit concluziilor, femeile care fumează peste douăzeci de ţigări pe zi prezintă un risc relativ de atac de cord de două ori mai mare în comparaţie cu bărbaţii care au acelaşi obicei.

În cadrul cercetării realizate la Universitatea Oxford, oamenii de ştiinţă au descoperit că femeile care fumează mult au un risc de două ori mai mare în comparaţie cu bărbaţii de a suferi un atac de cord.

Totodată, femeile hipertensive au un risc de aproape două ori mai mare de a suferi un infarct în comparaţie cu bărbaţii diagnosticaţi cu aceeaşi problemă de sănătate.

În ceea ce priveşte femeile cu diabet de tip 2, acestea prezintă un risc mai mare de atac de cord în comparaţie cu bărbaţii cu aceeaşi afecţiune.

În general, bărbaţii sunt mai expuşi riscului de a suferi un infarct miocardic în comparaţie cu femeile, în timp ce vârsta medie la care poate surveni un astfel de eveniment este mai mică la bărbaţi.

Însă, descoperirea sugerează că diferenţa începe să se estompeze în cazul femeilor cu un stil de viaţă nesănătos.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că bolile de inimă sunt încă ''neobservate'' de majoritatea femeilor şi au lansat totodată un apel la egalitate în ceea ce priveşte accesul la tratament.

''Deşi riscul de (atac de cord) este, în medie, de circa trei ori mai mare la bărbaţi decât la femei, acestea din urmă tind să 'îi prindă din urmă' într-o oarecare măsură dacă prezintă anumiţi factori de risc cardiovascular'', subliniază studiul publicat în British Medical Journal.

''Concluziile noastre sugerează că medicii ar trebui să fie vigilenţi când pacientele lor sunt vârstnice, fumează, au diabet sau au hipertensiune. Totodată, aceste concluzii subliniază importanţa accesului egal al bărbaţilor şi femeilor cu vârstă medie şi înaintată la tratamente (oferite) pe baza liniilor directoare pentru diabet şi hipertensiune, precum şi la programe pentru pierderea din greutate şi stoparea fumatului'', au adăugat cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă au analizat date incluse în UK Biobank, un studiu de amploare ce cuprinde adulţi din Marea Britanie.

La această cercetare au participat puţin peste 500.000 de participanţi cu vârste între 40 şi 69 de ani, în perioada 2006 - 2010.

Fumatul a 10-19 ţigări pe zi, diabetul de tip 2 şi hipertensiunea de grad 1 sau 2 au fost cu 40% mai puternic asociate cu riscul de infarct miocardic în cazul femeilor în comparaţie cu bărbaţii.

În acelaşi timp, hipertensiunea a fost asociată cu un risc relativ de peste 80% la femei.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.