Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: În actuala sa formă, capitalismul face mai mult rău decât bine, consideră oamenii

miro.medium.com
capitalism

Capitalismul, în forma sa actuală, face mai mult rău decât bine, consideră majoritatea oamenilor din întreaga lume, conform unui sondaj făcut public înaintea reuniunii de la Davos din această săptămână a liderilor de afaceri și politici.

Edelman Trust Barometer chestionează, de două decenii, zeci de mii de oameni în privința încrederii în instituțiile de bază, căutând să înțeleagă cum este privit capitalismul în sine.

Autorii studiului spun că sondajele anterioare arătau un sentiment de nemulțumire în creștere, generat de inegalitățiile din societate, fapt care i-a determinat să se întrebe dacă oamenii nu încep să aibă îndoieli cu privire la democrațiile occidentale și la capitalism.

„Răspunsul este da”, spune David Bersoff, cercetător principal la studiul produs de compania americană de comunicații Edelman.

„Oamenii se întreabă dacă ceea ce avem astăzi și lumea în care trăim astăzi ne pot asigura un viitor bun.”

Sondajul a chestionat 34.000 de persoane din 28 de țări, de la democrații liberale occidentale precum Statele Unite și Franța până la cele bazate pe un model diferit, cum ar fi China și Rusia, iar 56% dintre cei chestionați sunt de acord că „capitalismul existent astăzi face mai mult rău decât bine în lume".

Studiul a fost lansat în 2000, pentru a explora teoriile politologului Francis Fukuyama, care, după prăbușirea comunismului, a declarat că democrația liberal-capitalistă a învins ideologiile rivale, proclamând „sfârșitul istoriei”. De atunci, această concluzie a fost contestată de critici, care invocă totul, de la influența în creștere a Chinei la răspândirea liderilor autocratici, a protecționismului comercial și agravarea inegalității în urma crizei financiare globale din 2007/08.

La nivel național, lipsa de încredere în capitalism a fost cea mai ridicată în Thailanda și India, cu 75%, respectiv 74%, Franța urmând, cu 69%. Majoritățile au predominat în alte state din Asia, Europa, zona Golfului Persic, Africa și America Latină.

Doar în Australia, Canada, Statele Unite, Coreea de Sud, Hong Kong și Japonia, majoritatea celor chestionați nu erau de acord cu afirmația că în prezent capitalismul a făcut mai mult rău decât bine.

Sondajul a confirmat un ansamblu de îngrijorări cunoscut, de la îngrijorările legate de ritmul progresului tehnologic și al insecurității locurilor de muncă până la neîncrederea față de mass-media și sentimentul că guvernele naționale nu sunt la curent cu provocările momentului. 83% dintre angajați sunt îngrijorați de posibilitatea de a-și pierde slujbele din cauza recesiunii, lipsei de pregătire, a imigranților care lucrează pentru salarii mai mici, a automatizării sau a companiilor care își mută afacerile în alte țări.

În cadrul datelor, au existat divergențe, asiaticii fiind mai optimiști în ceea ce privește perspectivele economice decât restul lumii. De asemenea, există o scindare din ce în ce mai mare a atitudinii, în funcție de statut, cei cu studii superioare părând să fie mai încerzători în modul în care merg lucrurile.

Un punct de interes pentru liderii care s-au adunat la Davos în această săptămână a fost constatarea că încrederea în afaceri a depășit-o pe cea în guverne și că 92% dintre angajați au spus că directorii generalii ar trebui să se implice în problemele sociale și etice ale zilei.

„Afacerile au ocupat golul lăsat de guvernele populiste și partizane”, a declarat directorul general al Edelman, Richard Edelman. „Businessul nu mai poate fi ca până acum, cu un accent exclusiv pe randamentul acționarilor”, spune el.

Un procent important, 83%, cred că firmele trebuie să plătească salarii decente iar 79% spun că tto firmele vor trebui să susțină financiar retragerea lucrătorilor care își vor pierde locurile de muncă din cauza automatizării.

În 15 din cele 28 de state cei mai mulți oameni se declararau pesimiști în legătură cu perspectivele economiei, iar în 21 in 28 de state majoriatea se temea că își va pierde respectul și deminitatea de care se bucura la un moment dat.

61% spun că ritmul schimbărilor tehnologice este prea rapid, 66% cred că acceași tehnologie va pune oamenii în imposibilitatea de a percepe corect realitatea, iar 61% spun că guvernele nu înțeleg și nu pot impune reguli tehnologiilor emergente.

Oamenii se declară îngrijorați și de calitatea informației: 57% cred că media propagă informații neserioase, iar 76% cred că „fake news” vor fi folosite ca o armă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.