Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu îngrijorător: Nivelul sunetelor subacvatice din Strâmtoarea Dardanele depăşeşte valoarea limită

merahotels.ro
marea neagra

Prima măsurare a nivelului sunetelor subacvatice din Strâmtoarea Dardanele, o cale navigabilă importantă din nord-vestul Turciei, a dezvăluit niveluri ale zgomotului peste limita maximă, au raportat miercuri mass-media locale, citând rezultatele unui studiu, informează agenţia de presă Xinhua, potrivit Agerpres.

Depăşind limita maximă de 50 de decibeli, nivelul zgomotului subacvatic din acea strâmtoare a fost de 59,8 decibeli, a relatat cotidianul turc Hurriety Daily News pe site-ul său.

"Măsurătorile şi evaluările ştiinţifice din oceanele lumii au indicat că nivelurile normale ale sunetului subacvatic variază de la 5 până la 50 de decibeli", a declarat profesorul universitar Halit Kusku, care a coordonat noul studiu.

"Nivelul (zgomotului) din Strâmtoarea Dardanele a depăşit limita superioară cu 9,8 decibeli", a adăugat el.

Potrivit profesorului Kusku, principalele cauze ale nivelurilor ridicate ale zgomotului subacvatic sunt traficul maritim în creştere, progresele tehnologice şi industriale, urbanizarea şi creşterea populaţiei umane.

Halit Kusku s-a declarat îngrijorat de potenţialele efecte negative pe care creşterea zgomotului în Strâmtoarea Dardanele ar putea să le aibă asupra ecosistemului său bogat şi asupra vieţii marine.

Profesorul turc este de părere că un nivel atât de ridicat de decibeli poate să perturbe frecvenţele sunetului subacvatic, principala cale de comunicare a speciilor marine, şi să pericliteze reproducerea, rutele de migraţie, consumul de hrană şi activităţile lor de vânătoare.

Cu o lungime de 61 de kilometri, Strâmtoarea Dardanele este o strâmtoare naturală, care leagă Marea Marmara de Marea Egee şi Marea Mediterană. Ea formează, de asemenea, o graniţă naturală între părţile europeană şi asiatică ale Turciei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.