Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu îngrijorător: Pământul a început să se încline! Omenirea poartă responsabilitatea pentru acest fapt

historyextra.com
tera

Potrivit unui nou studiu publicat în revista Geophysical Research Letters, s-a constatat că axa Pământului s-a modificatt cu aproximativ 80 de centimetri între anii 1993 și 2010, și că omenirea poartă responsabilitatea pentru aceasta. Cercetătorii afirmă că această schimbare înclinării este rezultatul extragerii masive a aproximativ 2.150 de gigatone de apă subterană de pe planetă.

Deși informațiile din studiu sunt cu siguranță îngrijorătoare și ridică mai multe întrebări cu privire la modul în care omenirea contribuie la problemele legate de schimbările climatice, estimarea făcută de cercetători este, de asemenea, foarte greu de validat. Un mod în care am putea valida aceste constatări constă în ceea ce numim polul de rotație al Pământului.

Acest punct este cel în jurul căruia se rotește planeta, iar acel punct se deplasează pe măsură ce procesul, care se numește mișcare polară, continuă, scrie gadgetreport.ro.

În general, oamenii de știință spun că polul de rotație al Pământului se poate deplasa pe baza scoarței terestre. În plus, distribuția apei pe planeta noastră poate afecta modul în care este distribuită masa crustei terestre, jucând astfel un rol în modul în care este determinată înclinarea Pământului.

Un mod simplu de a ne gândi la acest aspect este să ne gândim la adăugarea unei greutăți foarte mici la un top care se învârte. Această greutate schimbă apoi modul în care se învârte vârful. În acest caz, Pământul este vârful, iar greutatea cu care ne jucăm este nivelul apelor subterane. Ca atare, Pământul se rotește puțin diferit în funcție de modul în care îi mutăm apa.

Unii cercetători sunt îngrijorați de ceea ce ar putea însemna aceste mișcări pentru înclinarea Pământului în viitor

Potrivit oamenilor de știință, însă, acest pol de rotație se schimbă de fapt foarte mult așa cum este el. Cu toate acestea, mișcarea și schimbările în distribuția apelor subterane par să aibă cel mai mare impact asupra așa-numitei derive a polului de rotație. Ca atare, unii cercetători sunt îngrijorați de ceea ce ar putea însemna aceste mișcări pentru înclinarea Pământului în viitor.

Mai mult, este probabil ca aceste modificări ale distribuției apelor subterane ale Pământului să poată fi atribuite și creșterii nivelului global al mării, o preocupare care nu a făcut decât să crească în ultimii ani.

Cercetarea arată, de asemenea, că încercările de încetinire a ratelor de epuizare a apelor subterane ar putea modifica schimbările în înclinarea Pământului în derivă atât de mult, de asemenea, dar numai dacă încercările de conservare sunt susținute timp de mai multe decenii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.