Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU la Oxford: Covid-19 produce leziuni pulmonare extrem de puternice și de durată

svnews.ro
plamani afectiuni respiratorii

Boala covid-19 poate cauza leziuni pulmonare care pot fi observate la trei luni după o infectare cu noul coronavirus SARS-CoV-2, potrivit unui studiu asupra unui număr de zece pacienţi al Universităţii Oxford, care a folosit o nouă tehnică de scanare pentru a depista leziuni care nu sunt observate prin scanări obişnuite, relatează BBC News, potrivit News.ro.

În cadrul acestor examinări prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN) se foloseşte xenon în depistarea leziunilor pulmonare.

Experţi în pneumatologie subliniază că aceste teste, care pot detecta leziuni pe termen lung, sunt foarte importante pentru pacienţii cu covid-19.

Pacienţii inhalează xenon în timpul procedurii imagisticii prin rezonanţă magnetică (IRM).

Profesorul Fergus Gleeson, coordonatorul studiului, a testat această tehnică pe zece pacienţi cu vârste cuprinse între 19 şi 69 de ani.

Opt dintre ei respirau cu dificultate şi erau obosiţi, la trei luni după ce au fost bolnavi de covid-19, însă niciunul nu a fost internat la terapie intensivă şi nu a fost ventilat, iar scanări convenţionale nu au detectat probleme la nivelul plămânilor acestor pacienţi.

Scanările au scos la iveală leziuni pulmonare - zone în care aerul nu circulă cu uşurinţă în sânge - la opt dintre pacienţii care gâfâiau.

Aceste rezultate l-au determinat pe profesorul Gleeson să pregătească un studiu asupra unui număr de 100 de persoane, pentru a verifica dacă pacienţi care nu au fost spitalizaţi şi nu au avut simptome grave prezintă aceleaşi probleme.

El intenţionează să colaboreze cu medici generalişti în vederea examinării unor persoane cu teste pozitive cu covid-19 în mai multe grupe de vârstă.

Scopul studiului este să stabilească dacă aceste persoane prezintă leziuni pulmonare şi facă aceste leziuni sunt permanente sau dispar în timp.

”Mă aşteptam la unele leziuni pulmonare, dar nu la nivelul pe care l-am observat”, declară el.

Riscul unor boli grave şi al morţii creşte puternic în cazul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani.

Însă, dacă studiul va arăta că leziunile pulmonare apar la un grup de vârstă mai larg şi inclusiv la bolnavii de covid-19 care nu sunt spitalizaţi, „acest lucru va schimba situaţia”, consideră el.

Leziunile pulmonare identificate cu ajutorul xenonului ar putea să fie unul dintre factorii unor forme de covid-19 îndelungate, în care pacienţii nu se simt bine timp de luni de zile după ce se infectează cu noul coronavirus, estimează el.

Această tehnică de scanare a fost dezvoltată de către un grup de cercetători de la Universitatea din Sheffield, coordonat de către profesorul James Wild, care subliniază că ea asigură o modalitate ”unică” de descoprerire a leziunilor pulmonare cauzate de covid-19 şi a sechelelor acesteia.

”În alte boli fibrotice ale plămânului, am arătat că metodele sunt foarte sensibile în privinţa acestei afecţiuni şi sperăm ca aceste rezultate să ajute la înţelegerea bolii de plămâni covid-19”, a declarat el.

Un medic generalist de la Oxford, dr. Shelley Hayles, implicat în punerea la punct a studiului, consideră că până la 10% dintre persoanele care au avut covid-19 ar putea prezenta leziuni pulmonare care conduc la o perioadă prelungită a simptomelor.

”Ne aflăm acum la peste un milion şi-un sfert de cazuri, iar 10% din asta înseamnă mult”, subliniază ea.

”Atunci când personalul medical spune pacienţilor că nu ştie ce este în neregulă cu ei şi că nu ştie să rezolve simpromele este un lucru stresant”, declară ea, adăugând că ”marea majoritate a pacienţilor vrea un diagnostic, chiar dacă veştile nu sunt bune”.

Acesta este şi cazul lui Tim Clayden, care a împlinit 60 de ani în Spitalul John Radcliffe din Oxford bolnav de covid-19, prezentând siimptome atât de grave încât a crezut că va muri. El s-a recuperat, însă acuză în continuare o oboseală. Este frustrat din cauză că nu-şi recapătă sănătatea deplin.

El spune că a fost în acelaşi timp îngrijorat şi uşurat după ce a fost examinat în studiul profesorului Gleeson, care au arătat că plămânii săi au fost afectaţi.

”Te ajută să ştii că ai o problemă cu plămânii”, declară el.

”Ştiu ce am, știu care este originea. Ceea ce nu ştiu, pentru că nimeni nu ştie, este dacă acest lucru este permanent sau va trece. Dar prefer să ştiu decât să nu ştiu”, spune el.

”Este o investigaţie interesantă şi este important ca leziunile pulmonare post-covid să fie examinate mai detaliat şi la o scară mai mare, pentru ca să înţelegem mai bine afecţiunea pe termen lung”, apreciază directoarea Cercetării şi Inovaţiei la Asthma UK şi British Lung Foundation, dr. Samantha Walker.

”În cazul în care o anchetă aprofundată arată că apar leziuni pulmonare, acest lucru ar putea conduce la dezvoltarea unui test care să măsoare nivelul leziunilor pulmonare cauzate de covid-19, foarte impotant pentru multe persoane care suferă de probleme respiratorii legate de 'covidul îndelungat' şi care să permită, de asemenea, dezvoltarea unor tratamente specifice”, subliniază ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.