DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

STUDIU: Mai mult de o treime dintre companiile româneşti de IT şi-au continuat planurile de recrutare

News.ro
afaceri antreprenori contract angajat munca job

Peste o treime dintre companiile IT din România (36%) şi-au continuat planurile de recrutare de dinainte de începerea pandemiei, iar 60% dintre aceste organizaţii au avut o cifră de afaceri cu aproximativ 50% mai mare, în 2020, faţă de anul anterior, arată un studiu de specialitate efectuat pe parcursul celui de-al doilea semestru din 2021, informează Agerpres.

Conform cercetării Focal Hive "Romanian Software Industry Survey 2021", tehnologiile cu cel mai mare grad de adopţie în următorii doi ani, în România, sunt Inteligenţa Artificială şi Machine Learning (74%), în timp ce cloud computing continuă să fie în topul preferinţelor în ceea ce priveşte mediile de stocare şi dezvoltare a soluţiilor noi (79%).

De asemenea, specializările cele mai căutate de către companiile româneşti vor rămâne cele care implică dezvoltarea generală de software (22%), urmate de Business Intelligence & Analytics (13%), UX Development (12%) şi Cybersecurity (11%).

În ceea ce priveşte evoluţia cifrei de afaceri a companiilor româneşti din industria de software, aceasta a fost preponderent în creştere, în 2020, faţă de anul anterior, cu procente situate între 11% şi 50% pentru 60% dintre respondenţi. Prin comparaţie, 26% dintre antreprenorii din IT participanţi la studiu au înregistrat o cifră de afaceri scăzută, diferenţa fiind dată de tipul de activitate desfăşurată de companie.

Potrivit sursei citate, criza socio-economică generată de virusul Covid-19 a avut un impact pozitiv în măsură moderată pentru 25% dintre companiile IT româneşti. Astfel, jumătate dintre cei chestionaţi au observat o creştere a profitului, în timp ce pentru restul profitul s-a menţinut sau a scăzut.

Provocările legate de echipă şi cele referitoare la relaţia cu clienţii au fost cel mai dificil de gestionat în 2020 - 2021, fiind urmate îndeaproape de provocările financiare şi nesiguranţa proiectelor, reiese din datele centralizate în studiul de specialitate. În acest context, 36% dintre companiile din IT şi-au continuat planurile de recrutare de dinainte de începerea pandemiei, în condiţiile în care 28% au pus stop recrutărilor.

Pe acest fond, componenta de marketing a suferit schimbări esenţiale în sectorul IT, în 2020, iar faţă de perioada anterioară jumătate dintre companiile respondente au renunţat complet la bugetul de marketing, cel puţin în prima parte a crizei pandemice şi doar 6% şi-au crescut aceste fonduri şi le-au reorientat către canalele digitale.

Pe segmentul de inovaţie, aproape două treimi dintre managerii din industria de software (64%) cu confirmat că, pentru perioada 2022 - 2023, aceasta va reprezenta un factor decisiv pentru succes. La polul opus, studiul evidenţiază o preocupare foarte mică pentru creşterea diversităţii şi diminuarea inegalităţilor sociale din companii.

În privinţa implicării în programe educaţionale menite să sprijine dezvoltarea de noi specialişti, 43% dintre liderii intervievaţi au în plan crearea de programe adresate studenţilor, webcast-uri şi podcast-uri educaţionale, 11% fiind deja implicaţi în activităţi de mentorat. Totodată, 17% dintre manageri au afirmat că nu sunt deloc interesaţi de astfel de programe şi nu le includ în planurile pe termen mediu.

Studiul Focal Hive "Romanian Software Industry Survey 2021" a fost realizat în perioada 11 iulie - 12 octombrie 2021, pe un eşantion de 53 de companii reprezentative la nivel naţional.

Focal Hive este o agenţie de marketing care oferă strategie şi programe de impact pentru organizaţii ce activează în B2B.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.