Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU Măștile oferă o protecție redusă împotriva Covid-19: 'Rezultatele ar putea indica un grad moderat de protecţie'

Inquam Photos / Octav Ganea
oameni masca

Un studiu danez publicat miercuri arată că măştile faciale oferă persoanelor care le poartă o protecţie limitată împotriva infecţiei cu COVID-19, însă susţine că acest lucru nu ar trebui folosit ca argument împotriva utilizării lor pe scară largă pentru a împiedica infectarea altor persoane, relatează Reuters, informează Agerpres.

În cadrul studiului, care a fost realizat în lunile aprilie şi mai când autorităţile daneze nu au recomandat purtarea măştilor, 6.024 de adulţi au fost împărţiţi în două grupuri - unul purtând măşti şi celălalt un grup de control.

După o lună, 1,8% dintre persoanele care purtau mască au fost infectate, în timp ce 2,1% dintre persoanele din grupul de control au fost testate pozitiv la COVID-19, a declarat într-un comunicat Spitalul Universitar din Copenhaga.

"Studiul nu confirmă aşa cum era aşteptat reducerea la jumătate a riscului de infectare în rândul persoanelor care poartă mască", se arată în comunicat.

Citește și: Bistrița intră în carantină: incidența cazurilor este de 9,1 la mia de locuitori

"Rezultatele ar putea indica un grad moderat de protecţie de 15-20%, cu toate acestea, studiul nu a putut exclude faptul că măştile ar putea să nu ofere niciun fel de protecţie", se arată în text.

Constatările sunt în concordanţă cu cercetările anterioare. Experţi în sănătate au susţinut mult timp că masca oferă doar o protecţie limitată pentru persoana care o poartă, însă poate reduce extrem de mult riscul ca alţii să fie infectaţi dacă cel care poartă mască este bolnav, chiar şi atunci când nu are simptome. Prevenirea răspândirii către alţii a infecţiei este cunoscută drept controlul sursei.

Citește și: Cazul de la Neamț se poate repeta și la Brăila! Președintele PNL, după ce mai multe spitale nu au autorizație la incendiu: 'Sper să ne ferească Dumnezeu'

Rezultatele studiului "nu ar trebui utilizate pentru a concluziona că o recomandare pentru ca toată lumea să poarte măşti în comunitate nu ar fi eficientă în reducerea infecţiilor cu SARS-CoV-2, deoarece studiul nu a testat rolul măştilor în controlul sursei", au precizat autorii studiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.