Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU - Motivul pentru care cei mai înalți oameni din lume se micșorează

medika.tv
inaltime

Biroul olandez de statistică a confirmat faptul că bărbații și femeile din Olanda rămân cei mai înalți oameni de pe planetă. Dar statisticienii guvernului au raportat și faptul că olandezii au pierdut cel puțin un centimetru din înălțime, conform The Guardian citat de mediafax.

Ultimele date arată că bărbatul mediu de 19 ani avea o înălțime de 182,8 cm în 2020, în timp ce femeile născute în același an măsoară 169,3 cm.

Conform Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Olanda își păstrează primul loc în clasamentul înălțimii, pe care îl deține din 1958, cu un singur loc doi în 1967.

Pe baza sondajelor efectuate la 719.000 de persoane cu vârste cuprinse între 19 și 60 de ani, CBS a trebuit să raporteze că, după o perioadă de stagnare și contracție clară, bărbații olandezi născuți în 2001 sunt în medie cu 1cm mai scunzi decât generația născută în 1980 și femeile sunt cu 1,4 cm mai mici.

„Scăderea este legată parțial de imigrația crescută și a copiilor născuți din aceste populații în Olanda”, au explicat statisticienii guvernamentali.

„Dar creșterea a stagnat și în generațiile în care ambii părinți s-au născut în Olanda și în generațiile în care toți cei patru bunici s-au născut în Olanda. Bărbații fără fond de migrație nu au devenit mai înalți, iar femeile fără fond de migrație arată o tendință descendentă.”

Dr. Gert Stulp, de la facultatea de științe comportamentale și sociale a Universității din Groningen, a spus că, deși teoriile din acest momentsunt doar speculații, ar fi interesat de văzut dacă prăbușirea economică din 2007 ar fi putut avea un impact.

„Poate că lucruri precum criza financiară au însemnat că unii copii au crescut în condiții mai sărace decât în ​​cohortele anterioare”, a spus el. „Sau poate inegalitatea a crescut: știm că inegalitatea afectează înălțimea medie, condițiile mai sărace din copilărie duc la o creștere mai mică”.

Descoperirea unei tendințe similare în SUA sugerează că consumul crescut aferent de fast-food nesănătos ar putea fi un factor, a sugerat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.