Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU: Navele de dimensiuni mari ameninţă balenele negre din Atlanticul de Nord

Unsplash
oceanul atlantic

STUDIU: Navele de dimensiuni mari ameninţă balenele negre din Atlanticul de Nord

Vasta majoritate a navelor mari din largul coastei de est a Statelor Unite ale Americii traversează în viteză zonele de viteză redusă instituite pentru a proteja balenele negre din Atlanticul de Nord, o specie ameninţată cu dispariţia, potrivit unui studiu publicat joi, informează AFP, conform Agerpres.

"Navele accelerează şi balenele mor, este cât se poate de simplu", a rezumat Gib Brogan, director de campanie pentru Oceana, ONG-ul aflat la originea acestui studiu, care se bazează pe colectarea datelor de navigaţie ale marilor ambarcaţiuni din apropierea coastei de est a Statelor Unite.

Coliziunile cu navele reprezintă una dintre principalele cauze ale mortalităţii pentru balena neagră din Atlanticul de Nord, un mamifer de mari dimensiuni din care au mai rămas doar 340 de exemplare, alături de încurcarea în plasele de pescuit. Coliziunile pot fi directe sau, spre exemplu, cu elicea, ducând la răni care pot fi fatale.

Din 2008, Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA (NOAA) a impus limite obligatorii de viteză de zece noduri pentru navele de 20 de metri sau mai mult în zonele unde se crede că sunt prezente balene şi a sugerat limite de zece noduri în cele în care acestea au fost observate.

Însă datele colectate de Oceana de la transmiţătoarele de pe aceste nave arată că, între noiembrie 2020 şi iulie 2022, 84% dintre ele au depăşit limitele de viteză în zonele obligatorii şi 82% în zonele cu limită de viteză sugerată.

"Oamenii din industria maritimă ne-au spus că încearcă să găsească un echilibru între riscul de a plăti o amendă mică guvernului (dacă circulă prea repede în zonele de viteză redusă) şi cel de a plăti penalităţi pentru livrarea cu întârziere a încărcăturii", a declarat pentru AFP Brogan, al cărui ONG militează pentru protecţia oceanelor.

La cele 9.358 de nave care au depăşit limita de viteză între noiembrie 2021 şi iulie 2022, NOAA a aplicat 46 de amenzi, în valoare medie de 15.600 de dolari, subliniază studiul.

Estimată cândva la aproximativ 20.000 de exemplare, populaţia acestor balene negre care pot măsura până la 18 metri şi au o durată de viaţă echivalentă cu cea a oamenilor, a scăzut odată cu intensificarea vânătorii în scop comercial a acestor mamifere pe coasta de est americană la începutul secolului XX.

Aceste balene sunt numite în limba engleză "right whales", adică balene "bune" de vânat, datorită grăsimii lor, folosită pentru fabricarea uleiului, dar şi a fanoanelor lor solide şi flexibile, un material preferat înainte de boom-ul plasticului.

Interzicerea vânătorii la jumătatea secolului XX a dus la o refacere a populaţiei de balene negre din Atlanticul de Nord, un număr maxim de 483 de exemplare fiind înregistrat în 2010. Din 2017 însă, decesele în rândul acestei populaţii s-au înmulţit din nou, în special din cauza coliziunilor cu navele şi a scăderii ratei natalităţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.