Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU - Nivelul de glifosat din organism, în creștere, la un grup de persoane din California

europarl.europa.eu
erbicid glifosat cultura

Nivelul de glifosat, o substanță chimică controversată prezentă în unele erbicide, a crescut în mod evident, în ultimul sfert de secol, în organismul persoanelor dintr-un grup de studiu din California, potrivit unei cercetări publicate marți în Journal of the American Medical Association (JAMA), informează AGERPRES, citând AFP.

Nivelul de glifosat a început să crească odată cu apariția primelor culturi modificate genetic în Statele Unite, în 1994, tratate cu erbicidul RoundUp.

Citeşte şi: Bilanțul epidemiei de ciumă din Madagascar a crescut la 124 de decese, însă ritmul de contaminare a încetinit (autorități)

Studiul a comparat nivelul de glifosat din urină pentru 100 de persoane din California, pe o perioadă de 23 de ani, începând cu 1993, înainte de comercializarea culturilor de plante modificate genetic tratate cu RoundUp.

''Înainte de introducerea culturilor modificate genetic, puține persoane aveau un nivel detectabil de glifosat în urină'', explică Paul Mills, profesor de medicină la Universitatea din California San Diego, principalul autor al studiului.

La subiecții din grupul martor, nivelul detectabil de glifosat a crescut, în medie, de la 0,20 micrograme pe litru în decursul perioadei 1993-1996, la 0,44 între 2014-2016.

Concentrația detectată este însă departe de limita zilnică de 1,75 miligrame pe kilogram stabilită de Agenția americană de protecția mediului (EPA) sau de limita mai strictă fixată de Uniunea Europeană, de 0,3 mg/kg.

''Suntem expuși din ce în ce mai mult la glifosat, iar populația nu este conștientă că îl ingerăm prin hrană'', subliniază Paul Mills.

La început, RoundUp a fost utilizat la culturile de soia și de porumb modificate genetic, după care a început să fie folosit și la culturile de grâu și de ovăz din Statele Unite, a explicat acesta.

Organizația Mondială a Sănătății a clasat glifosatul ca ''potențial cancerigen'' în 2015, iar în luna iulie, guvernul statului California a declarat glifosatul substanță cancerigenă.

Comisia Europeană și-a revizuit marți propunerea de reînnoire a autorizației de utilizare a glifosatului pe o perioadă redusă, între cinci și șapte ani, în urma apelului făcut, în aceeași zi, de către Parlamentul European pentru eliminarea progresivă a controversatului erbicid până la finalul anului 2022.

În Statele Unite, mii de persoane diagnosticate cu cancer, au dat în judecată corporația internațională din domeniul agrochimic Monsanto, unul dintre principalii producători de glifosat și proprietara erbicidului RoundUp.

Sunt puține studii care analizează efectele glifosatului asupra organismului uman, dar cele realizate pe animale arată că expunerea cronică la această substanță poate avea efecte nefaste, precizează Mills.

Citeşte şi: Medicii de la Spitalul de Copii 'Louis Ţurcanu' din Timişoara investighează decesul unui bebeluş în condiţii suspecte .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.