DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

STUDIU: Oamenii de știință au descoperit că mamiferele pot respira pe anus în caz de urgență

animale export

O echipă de cercetători japonezi a arătat într-un studiu, apărut vineri, că este posibil ca mamiferele să respire prin anus, relatează AFP.

Intrigaţi de modalitatea prin care anumite animale respiră prin intestinele lor în caz de urgenţă, cercetătorii de la Medical and Dental University din Tokyo au dovedit că acelaşi lucru este posibil, în condiţii experimentale, la şoareci, şobolani şi porci.

Potrivit concluziilor lor, publicate de revista Med, acest lucru s-ar putea aplica la oameni într-o stare de suferinţă respiratorie, de exemplu în cazul în care lipsesc respiratoare, cum se întâmplă în timpul pandemiei de Covid-19, sau când ventilatoarele nu sunt potrivite unui pacient, oonform News.ro.

Citește și: Cu pandemia dată DISPĂRUTĂ după vaccinări, șeful Pfizer anunță și un medicament care tratează coronavirusul

Respiraţia implică ca regulă generală inspirarea de oxigen şi expirarea de dioxid de carbon datorită plămânilor sau a branhiilor. Însă unele specii au dezvoltat alte mecanisme. Unii peşti, păienjeni sau castraveţi de mare îşi pot folosi posteriorul pentru a se oxigena cu scopul de a supravieţui în situaţii de urgenţă.

Un fenomen caracterizat prin acronimul englezesc EVA, care ar putea fi tradus prin respiraţie enterică prin anus.

"Rectul are o plasă de vase de sânge fine chiar sub suprafaţa peretelui său, ceea ce înseamnă că medicamentele administrate prin anus sunt uşor absorbite în fluxul sanguin”, explică autorul principal al acestui studiu Ryo Okabe. Pe acest principiu se bazează supozitoarele.

Echipa de cercetători s-a întrebat deci dacă oxigenul poate fi administrat în acelaşi fel.

Pentru a demonstra, ei au decis să realizeze experimente pe şoareci, porci şi şobolani care nu au oxigen. Au fost testate două metode: administrarea de oxigen sub formă de gaz sau prin clismă cu oxigen.

Oamenii de ştiinţă au pregătit, în primul caz, pereţii rectului prin frecare pentru a cauza o inflamaţie şi a creşte fluxul sanguin, ceea ce ameliorează eficienţa livrării de oxigen.

Întrucât un astfel de tratament nu ar fi acceptat la oameni, ei au folosit şi un lichid îmbogăţit cu oxigen, perfluorodecalina, despre care se ştie că nu este periculos.

Rezultatul: oxigenul livrat sub formă de gaz a crescut oxigenarea, normalizând comportamentul animalelor şi a prelungit durata de viaţă.

Cercetătorii au precizat că acea cantitate mică de lichid absorbit în acelaşi timp cu oxigenul nu a cauzat niciun efect nociv şi nu a perturbat bacteriile intestinale, indicând faptul că metoda este sigură.

Ei speră să dovedească eficienţa metodei şi la oameni.

"Pacienţii care au probleme respiratorii ar putea avea necesităţile de oxigen furnizate graţie acestei metode în timp ce sunt trataţi”, a spus unul dintre coautorii studiului, Takanori Takebe.

Într-un comentariu care însoţeşte studiu, Caleb Kelly, de la Şocala de Medicină din cadrul Universităţii Yale, a subliniat că această tehnică ar trebui luată în serios.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.