Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU Omul primitiv folosea unelte din piatră pentru a mânca măduva din oasele animalelor

History.com
Neolitic preistoric istorie

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a descoperit că, în urmă cu aproximativ jumătate de milion de ani, primii oameni foloseau unelte din piatră cu care spărgeau oase de animale pentru a consuma măduva din interiorul acestora, a anunţat miercuri Universitatea din Tel Aviv (TAU), relatează Xinhua, potrivit Agerpres.

În studiul lor, publicat în jurnalul ştiinţific PLOS ONE, cercetătorii de la TAU şi de la Universitatea din Roma, Italia, în colaborare cu Universitatea din Tübingen, Germania, au descoperit că uneltele erau folosite pentru a sparge oase deschise de bovine, căprioare şi gazele pentru a extrage măduva osoasă nutritivă, cu bogat conţinut caloric.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Aplicând metode ştiinţifice avansate, echipa a descoperit funcţia a 53 de instrumente găsite în situl preistoric Revadim din sudul Israelului.

Aceste instrumente sunt pietre de silex, cu o margine ascuţită, utilizate probabil de speciile târzii Homo erectus.

Echipa a detectat unele deteriorări substanţiale la nivelul marginilor în cazul multora dintre pietre, ca urmare a zdrobirii materialelor dure, pe unele fiind descoperite reziduuri de oase de animale.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

În urma utilizării unor replici realizate din pietre colectate din zonă pe oase de animale decedate au fost observate aceleaşi rezultate ca cele constate la pietrele originale.

Astfel de unelte, inventate în Africa cu aproximativ 2,6 milioane de ani în urmă şi timp de peste 2 milioane de ani, au fost descoperite de asemenea în Europa şi în Asia, studiul recent relevând modul lor de utilizare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.