Persoanele obeze sunt mai sensibile la mirosurile alimentelor, detectându-le mai uşor decât persoanele non-obeze, potrivit unui studiu realizat de curând în Marea Britanie, informează Reuters preluat de Mediafax.
Acest studiu, publicat în Chemical Senses, sugerează faptul că mirosul joacă un rol important în consumul de alimente al unei persoane, întrucât simţul olfactiv este asociat cu centrul senzaţiei de foame din creier.
"Într-o epocă în care obezitatea este în creştere pe plan mondial, avem în continuare nevoie să învăţăm mai multe lucruri despre rolul pe care îl are simţul olfactiv în comportamentele alimentare", a spus coordonatorul studiului, Lorenzo Stafford, profesor la Center for Comparative and Evolutionary Psychology din cadrul Universităţii Portsmouth din Marea Britanie.
Studiile anterioare, care au dorit să afle dacă persoanele obeze au un simţ al gustului mai puternic sau mai slab decât persoanele non-obeze, au generat rezultate neconcludente şi foarte puţine studii au încercat să analizeze până acum influenţa pe care o are simţul olfactiv, a adăugat profesorul Stafford.
Studiul a fost realizat pe un număr de 40 de studenţi care au fost împărţiţi în două grupuri: obezi şi non-obezi. Toţi participanţii erau nefumători, aveau o sănătate bună, nu erau înscrişi în programe de slăbit şi nu luau medicamente pentru suprimarea apetitului.
Persoanele foarte slabe şi cele cu afecţiuni la nivelul receptorilor olfactivi şi ai gustului nu au fost acceptate în această cercetare.
Mai întâi, cercetătorii au cerut participanţilor să miroasă o aromă de ciocolată neagră artificială şi să o noteze în funcţie intensitatea ei şi de caracterul plăcut sau neplăcut al mirosului respectiv. Aroma a fost apoi diluată în soluţii cu concentraţii diferite, iar voluntarii au fost rugaţi să încerce să identifice soluţia cu cea mai slabă concentraţie.
Cercetătorii i-au testat pe participanţi şi prin prisma simţului gustului, folosind cele patru gusturi clasice: acru, sărat, amar şi dulce. Soluţii cu fiecare gust au fost picurate pe limbile participanţilor, iar aceştia au fost rugaţi să le identifice şi să acorde note în funcţie de intensitatea fiecăreia.
Savanţii britanici au analizat apoi datele pentru a determina relaţia dintre gust, miros şi greutatea corporală.
Ei au descoperit astfel că persoanele obeze sunt mai înzestrate în privinţa detectării mirosului de ciocolată decât persoanele non-obeze şi, de asemenea, au acordat note mai mari acestui miros.
În plus, persoanele obeze au acordat note mai mari în testele de apreciere a intensităţii gusturilor sărat şi acru în comparaţie cu persoanele non-obeze. În schimb, între cele două grupuri nu au existat diferenţe de apreciere a intensităţilor aferente gusturilor amar şi dulce.
Oamenii de ştiinţă consideră că mirosul joacă un rol important în comportamentul alimentar al unei persoane, deoarece activează centrul recompenselor din creier. Profesorul Stafford spune că anumiţi stimuli precum vederea şi mirosul pot să ducă la o creştere a poftei pentru anumite substanţe care dau dependenţă. Acelaşi proces ar putea fi valabil şi pentru alimente.
STUDIU Persoanele obeze ar putea fi mai sensibile la mirosurile alimentelor
Articole Similare

5
Credea că are păduchi, dar adevărul era complet altul: senzația de furnicături i-a adus diagnosticul
5

369
Probleme grave pentru Primăria București: Garda de Mediu trage un semnal de alarmă - Capitala riscă să între într-o situație de infirngement
369

29
Cum ar putea fi oprită dependența de alcool: Studiu revoluționar în SUA
29

68
A fost descoperit secretul longevității: cum să trăiești mai mult fără diete extreme
68

4.285
Cine este proprietara care deține cabinetul stomatologic unde a murit fetița de 2 ani – clinica a fost inaugurată cu o investiție de peste 1 milion de euro
4.285

31
A început postul Crăciunului. Ce greșeli trebuie evitate și ce obiective trebuie atinse pentru a fi sănătoși
31

4.447
Ce au descoperit specialiștii care au analizat conținutul crenvurștilor de porc din supermarketuri
4.447

3.032
Ministrul Sănătății, apel dur către clinicile private din România: "Închideţi-vă clinicile dacă nu funcţionaţi în regulă, ca să nu vin eu să le închid”
3.032

3.131
Fenomenul în lanț care pune la pământ sistemul medical românesc: „Nu mai e doar banul, ci sistemul defect"
3.131

92
Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, experții atrag atenția asupra legăturii ascunse dintre diabet și ficat
92

5.564
Tragedie la o clincă stomatoligică din Capitală, unde o fetiță de 2 ani a murit – Medicul Tudor Ciuhodaru: "Malpraxisul se îngroapă odată cu pacienții"
5.564

2.112
Remisia diabetului – o realitate medicală. Ziua Mondială a Diabetului aduce direcții clare în remisia diabetului de tip 2
2.112

287
Cazul fetiţei decedate la o clinică stomatologică/ Cătălina Poiană: Analizăm datele în vederea unei autosesizări
287


















Comentează