Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Prelungirea carantinei în Wuhan ar putea amâna apariţia unui nou val de COVID-19

wuhan

Prelungirea până în luna aprilie, în loc de martie, a închiderii şcolilor şi activităţii productive la Wuhan, oraş din provincia chineză Hubei, epicentrul pandemiei de coronavirus, ar putea amâna apariţia unui al doilea val de COVID-19 pentru sfârşitul acestui an, potrivit unui studiu publicat miercuri de revista The Lancet Public Health şi citat joi de EFE, scrie Agerpres.

Conform studiului, experţii sunt de părere că o astfel de măsură va ajuta la uşurarea presiunii asupra sistemului sanitar.

Wuhan, locul în care a început pandemia noului coronavirus (SARS-CoV-2), a închis şcolile şi a dispus încetarea cvasitotală a activităţii economice la mijlocul lunii ianuarie, ceea ce, potrivit experţilor, a contribuit la reducerea semnificativă a numărului de contagieri.

Utilizând modele matematice pentru a simula impactul extinderii sau relaxării actualelor măsuri privind închiderea şcolilor sau a activităţilor economice, cercetătorii au apreciat că ridicarea acestor restricţii în martie, aşa cum era prevăzut, putea provoca un al doilea val de COVID-19 la sfârşitul lunii august.

În schimb, menţinerea acestor restricţii până în aprilie probabil că va amâna apariţia unui al doilea vârf până în octombrie, ceea ce ar permite sistemului medical să se pregătească în aceste luni intermediare.

Experţii au avertizat totuşi că este greu de evaluat adevăratul impact al relaxării măsurilor de distanţare socială, ca urmare a lipsei de precizie în estimarea numărului de reproducere a virusului (câte persoane este posibil să infecteze o persoană cu acest virus) şi a perioadei medii de contagiere.

Kiesha Prem, expertă la Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra şi autoare a studiului, a subliniat că măsurile "fără precedent" implementate la Wuhan "au ajutat la controlarea focarului", dar a precizat că autorităţile trebuie să fie precaute în privinţa revenirii la normalitate.

Pentru a obţine informaţie despre răspândirea COVID-19 la Wuhan şi restul Chinei, experţii au analizat datele referitoare la numărul de contacte pe zi şi pe grupuri de vârstă, într-o şcoală şi într-un loc de muncă, şi au comparat trei scenarii.

Primul, fără intervenţii şi fără vacanţe (un caz ipotetic); al doilea fără măsuri de distanţare socială şi cu vacanţe şcolare; iar al treilea cu măsuri stricte de control care să implice închiderea şcolilor şi păstrarea în activitate a doar 10% din forţa de muncă (personal sanitar, poliţie..).

Din analiză s-a desprins faptul că este posibil ca măsurile de distanţare fizică să fie mai eficiente, dacă reîntoarcerea la locul de muncă se face eşalonat, la începutul lunii aprilie. Astfel, potrivit cercetătorilor, s-ar putea reduce media noilor infectări cu până la 24% până la sfârşitul anului şi să fie amânată o a doua apariţie a focarului până în octombrie.

Potrivit lui Yang Liu, coautor al studiului şi doctor la Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra, rezultatele nu vor fi "exact la fel" în alte ţări, deoarece structura populaţiei şi modul de interacţionare sunt diferite, însă, în opinia ei, există o caracteristică comună.

"Credem că un lucru se aplică în toate părţile: măsurile de distanţare socială sunt foarte utile şi trebuie să studiem cu grijă când să fie ridicate pentru a evita valuri ulterioare de infectare, atunci când angajaţii şi elevii îşi vor relua rutina normală. Dacă aceste valuri vin prea repede ar putea copleşi sistemele de sănătate", a avertizat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.