Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu realizat de Apele Române: 90% din deşeurile colectate sunt reprezentate de plastic, din care 70% provin din degradarea obiectelor din plastic

ANAR
Apele Romane

Un studiu realizat de reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române în zona acumulării de la Siriu şi a râului Buzău arată că 90% din deşeurile colectate sunt reprezentate de plastic, din care 70% provin din degradarea obiectelor din plastic de unică folosinţă, precum tacămuri şi veselă. Totodată, a fost identificată prezenţa fragmentelor de microplastic în apă şi sedimente, acesta fiind un semnal de alarmă, afirmă specialiştii, potrivit news.ro.

”Diodrama acvatică”, o creaţie muzeală inedită, constituită din plasarea unor PET-uri acolo unde ar trebui să găsim doar vieţuitoare, a fost prezentată, miercuri, de Ziua Mondială a Apei, la Muzeul de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”.

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Apele Române, acesta este un gest de protest faţă de poluarea cu plastic a apelor şi îşi propune să aducă în conştiinţa publicului riscul pe care îl reprezintă macroplasticul şi descompunerea lui în microplastic asupra ecosistemului acvatic.

”Schimbările climatice au impact asupra resurselor de apă, în special din punct de vedere cantitativ. În acelaşi timp, însă, există un impact şi asupra calităţii apelor. Pe termen lung, pot apărea şi modificări în compoziţia, abundenţa şi distribuţia speciilor acvatice, fiind posibilă dezvoltarea unor specii invazive. Iar poluarea factorilor de mediu nu face decât să ducă la accelerarea schimbărilor climatice. Depozitele de deşeuri necontrolate se află într-o dinamică continuă, de aceea, sunt destul de dificil de identificat. Persistenţa deşeurilor de plastic pe maluri şi/sau în cursurile de apă poate produce pe termen lung modificări ale calităţii apelor, macroplasticele descompunându-se în microplastice cu impact asupra folosinţelor apei şi asupra ecosistemelor acvatice”, a declarat Sorin Lucaci, directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române.

La rândul său, Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, a afirmat că ”diodrama acvatică” este un îndemn la schimbare.

"Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, ediţia 2023, Muzeul Antipa a ales să arate publicului efectele teribile pe care poluarea cu plastic o are asupra mărilor şi oceanelor lumii. Diodrama acvatică ar trebui să determine în mintea şi sufletul vizitatorilor singura reacţie firească pe care credem că o putem avea: trebuie să schimbăm acum comportamentul nostru faţă de natură, iar schimbarea începe cu fiecare dintre noi", a susţinut Luis Ovidiu Popa.

În cadrul evenimentului, Oana Ristea, şefa Laboratorului de Calitate a Apelor din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române - Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa, a prezentat rezultatele proiectului ProtectStreams4Sea, primul studiu realizat la nivel naţional pe fracţia de macroplastic, respectiv de microplastic pe ape interioare (lac şi râu). Acesta a fost realizat în zona-pilot reprezentată de acumularea Siriu şi râul Buzău din dreptul localităţii Pătârlagele şi respectiv Siriu.

”Studiul de macroplastice a identificat faptul că 90% din deşeurile colectate sunt reprezentate de plastic, din care 70% provind din degradarea obiectelor din plastic de unică folosinţă (tacămuri, veselă)”, au transmis reprezentanţii Apele Roma âne.

Conform acestora, pentru prima dată în România a fost analizat microplasticul în probele de apă (din suspensii şi sedimente).

”În cadrul studiului privind fracţia de microplastic, în toate probele de sediment şi apă au fost identificate fragmente din plastic într-o concentraţie scăzută având în vedere că era o zonă de munte cu puţine localităţi. Totuşi cea mai importantă este prezenţa fragmentelor de microplastic în apă/sedimente, acesta fiind un semnal de alarmă”, a declarat Oana Ristea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.