Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Un milion de copii îşi pierd mamele în fiecare an din cauza cancerului

Tion
cancer

Un studiu asupra relaţiei dintre cancer şi riscul copiilor de a rămâne orfani, o variabilă care nu a fost luată în calcul anterior, relevă că în fiecare an un milion de minori îşi pierd mama din cauza acestei afecţiuni care provoacă, în acelaşi interval de timp, decesul a 4,4 milioane de femei la nivel mondial, transmite vineri EFE.

Datele studiului, efectuat de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului, au fost prezentate săptămâna aceasta la Congresul Mondial de Oncologie de experta organizaţiei, Valerie McCormack.

"Vârsta la care femeile devin mame este esenţială în acest sens, deoarece dacă îi nasc mai târziu (cum este cazul în multe ţări occidentale) acest lucru conduce la tot mai mulţi copii orfani", a declarat ea pentru EFE într-un comentariu referitor la rezultatele studiului examinat de alţi cercetători internaţionali prin procedura peer-review, dar care nu a fost deocamdată prezentat în mod oficial în totalitate, potrivit Agerpres.

McCormack a explicat că 45% dintre aceste situaţii de copii orfani sunt provocate de cancerul de sân şi de col uterin (cervical), două dintre cele mai răspândite afecţiuni oncologice în rândul femeilor.

"Cea mai mare rată a orfanilor de mamă se întâlneşte atunci când femeia moare la o vârstă între 40 şi 50 de ani", a subliniat experta, care a subliniat că studiul este deosebit de relevant având în vedere că decesele asociate cancerului la o vârstă cuprinsă între 35 şi 50 de ani sunt mai frecvente la femei decât la bărbaţi (după acest interval de vârstă tendinţa se inversează).

Acest tip de studiu asupra impactului unei afecţiuni asupra copilăriei a fost realizat anterior în cazul HIV/SIDA şi, cu toate că până acum "nu s-a acordat prea multă atenţie cancerului", interesul a crescut, potrivit specialistei, după efectuarea unor studii asupra prevalenţei tumorilor mamare în Africa.

"Când am vorbit cu familiile victimelor, am fost surprinşi să aflăm cât de des văduvii sau alte rude îşi exprimau îngrijorarea cu privire la viitorul copiilor lor", a explicat ea pentru EFE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.