Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Veniturile generate de industria de business services în 2020 sunt de 4,5 miliarde de euro

business

Veniturile generate de industria de business services în 2020 sunt de 4,5 miliarde de euro, aceasta contribuind cu aproximativ 2 - 2,5% la realizarea PIB-ului, similar cu industrii precum comerţul cu ridicata, electricitate şi gaze, conform unui studiu realizat de Asociaţia Business Service Leaders, împreună cu KPMG.

"Industria serviciilor pentru afaceri are o istorie de peste 20 de ani în România, iar 2020 a adus provocări fără precedent. Din fericire, acest sector este poate cel mai bine pregătit pentru munca la distanţă. Chiar termenul de outsourcing spune intrinsec acest lucru. Pe termen mediu şi lung, veniturile generate de sectorul de business services vor fi în creştere. Presiunea pe costuri, la nivel global, determină companiile să regândească structura de costuri, optând pentru consolidarea unor servicii spre destinaţii atrăgătoare din punct de vedere economic şi calitate a resurselor umane. România stă bine din acest punct de vedere, de aceea situaţia generată de pandemie poate reprezenta un avantaj pentru această industrie", se menţionează într-un comunicat ABSL, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Mihai Tudose: Au mers Pic și Poc în inspecție prin spitale. Ce naiba au verificat ei?

Referitor la impactul pandemiei asupra cifrei de afaceri realizate în 2020, 69% dintre participanţii la studiu au declarat că cifra lor de afaceri va fi similară cu cea din 2019, 17% dintre companiile respondente au estimat o scădere a cifrei de afaceri cuprinsă între 5% şi 30%, iar 14% dintre companii aşteaptă o creştere a cifrei de afaceri, cu procente cuprinse între 5% şi 50%.

Printre efectele pandemiei asupra business-ului, companiile enumeră scăderea cererii externe (39%), impactul pandemiei asupra operaţiunilor clienţilor (33%), căutarea unor arii noi de business (33%), creşterea cererii externe (30%), planuri globale de restructurare (27%), achiziţii (3%).

Studiu mai semnalează că telemunca a devenit principala opţiune a companiilor în această perioadă, dar a arătat şi limitările legate de socializare, interacţiune şi colaborare. Astfel, 82% dintre companiile chestionate au declarat că îşi vor păstra spaţiile de birouri.

"Actualul context este favorabil României şi industriei serviciilor de afaceri. La nivel global, companiile îşi regândesc structura de costuri şi îşi refac strategiile de externalizare a serviciilor, România fiind în topul opţiunilor de relocare. Pe termen mediu, industria din România poate înregistra creşteri anuale între 5 - 10%. În plan economic, criza declanşată de Covid-19 reprezintă cea mai mare provocare din ultimii 20 de ani. Majoritatea companiilor speră ca economia şi business-ul să îşi revină în 2021. 19% dintre companiile chestionate cred că industria îşi va reveni în Q1 din 2021, 19% în Q2, 5% dintre companiile chestionate - în Q3 şi 5% - în Q4. 37% dintre companiile chestionate nu pot estima când îşi va reveni industria sau economia", explică Ciprian Dan, preşedinte ABSL.

Conform sursei citate, 54% dintre companiile care activează în industrie au deja un plan de recuperare/continuare a afacerii, în timp ce 46% nu au un astfel de plan.

În ceea ce priveşte sprijinul acordat de către autorităţi, 20% dintre companii au aplicat pentru şomaj tehnic, 11% au primit ajutor de la stat, 11% - scutiri de taxe, 6% - amânarea plăţii impozitelor şi 6% au accesat granturi UE/ fonduri europene. 38% dintre companii nu au beneficiat de niciun sprijin din partea statului.

Experienţa ultimilor luni a demonstrat că telemunca în proporţie de 100%, precum şi munca de la birou, au numeroase inconveniente şi nu mai corespund realităţii de acum. Din cauza măsurilor de siguranţă a angajaţilor, companiile nu pot avea echipe mari care lucrează de la birou, de aceea s-au orientat către un sistem de muncă hibrid. 48% dintre companiile respondente vor lua în calcul în 2021 un sistem de muncă hibrid, 13% dintre companii vor continua în sistemul de telemuncă, în timp ce 39% dintre companii consideră că pe termen mediu telemunca nu este o alternativă viabilă.

Pe termen mediu şi lung, 58% dintre companii apreciază că numărul angajaţilor din industrie va creşte, 22% - consideră că numărul de angajaţi va fi în scădere, în timp ce 20% dintre companii estimează că numărul angajaţilor va rămâne constant.

Pe fondul pandemiei, al reevaluării costurilor şi al automatizării, companiile chestionate preconizează că numărul de angajaţi ar putea să scadă cu până la 4,5% până la finalul lunii iunie 2021. Numărul estimat de angajaţi în industrie la acest moment este de aproximativ 131.000.

"Înainte de pandemie, cea mai mare provocare pentru firmele din industrie era legată de forţa de muncă bine pregătită. Toate discuţiile legate de dezvoltarea industriei aveau ca punct central recrutarea şi reţinerea talentelor. Rata medie a plecărilor din companie a fost de 22% pentru perioada 2017 - 2019. Pentru perioada ianuarie - iulie 2020, rata medie a plecărilor din companii a fost de doar 12%", a afirmat Ciprian Dan.

Majoritatea angajaţilor cu contract pe termen lung furnizează servicii pentru clienţi (29%), IT şi dezvoltare de software (28%), servicii financiare contabile (19%), HR (10%), managementul lanţului de aprovizionare (6%), servicii bancare şi de asigurări (1%), menţionează studiul ABSL.

Cele mai importante oraşe pentru industria de business services sunt Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi, Braşov, Sibiu.

Studiul este publicat de ABSL în colaborare cu KPMG şi a fost realizat în perioada iulie - octombrie 2020. Eşantionul este de 59 de companii care activează la nivel naţional.

Asociaţia Business Service Leaders în România este cea mai importantă organizaţie care reprezintă sectorul de business services, adunând în componenţa sa cele mai importante companii din piaţă care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.