Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiul care dă speranțe multor oameni: Absența creierului nu afectează învățarea, au descoperit oamenii de știință

F. P.
Pixabay
creier

Creaturile marine simple nu au nevoie de creier pentru a învăța. La această concluzie au ajuns zoologi din Germania și Danemarca.

Specialiştii au studiat comportamentul meduzei Tripedalia Cysophora, care trăiește în apele Caraibelor. Meduzele nu au creier central și doar o mie de celule nervoase (pentru comparație, creierul uman conține 86 de miliarde de neuroni), așa că aceste animale au fost întotdeauna considerate creaturi simple cu abilități limitate de învățare.

În timpul experimentului, autorii studiului au plasat mai multe meduze într-un acvariu, în care au recreat habitatul obișnuit al animalelor. Experții au început să monitorizeze deplasarea meduzelor și cât de des se ciocnesc cu pereții. S-a dovedit că după trei-cinci ciocniri, meduzele și-au schimbat considerabil comportamentul și au început să evite obstacolul transparent de patru ori mai des.

Cercetătorii au efectuat, de asemenea, un experiment pentru a testa modul în care meduzele reacționează la o iluzie optică, care a simulat o coliziune iminentă cu un obstacol. S-a dovedit că meduzele își pot aminti obiectele periculoase și le pot evita data viitoare când se apropie de acestea.

Oamenii de știință consideră că studiul lor demonstrează că meduzele pot învăța din greșelile lor și, de asemenea, pot schimba comportamentul ca răspuns la stimulii pe care i-au memorat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.