Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiul care demonstrează că vaccinurile anti COVID-19 sunt asociate cu mai multe afecțiuni oculare

COVAX
vaccin covid

Vaccinurile pentru boala COVID-19 sunt asociate cu mai multe manifestări oculare iar cercetătorii au investigat riscul de ocluzie vasculară a retinei după vaccinarea anti-COVID-19, arată un studiu publicat în revista Nature.

Au fost raportate dovezi emergente, însă cauzalitatea dintre cele două este discutabilă, arată autorii studiului Jing-Xing Li, Yu-Hsun Wang, Henry Bair, Shu-Bai Hsu, Connie Chen, James Cheng-Chung Wei şi Chun-Ju Lin.

Acest studiu retrospectiv a folosit reţeaua globală TriNetX şi a inclus persoane vaccinate anti-COVID-19 între ianuarie 2020 şi decembrie 2022.

Potrivit cercetătorilor, au fost excluse persoanele cu antecedente de ocluzie vasculară retiniană sau pe cei care au utilizat orice medicament sistemic care ar putea afecta coagularea sângelui înainte de vaccinare.

Pentru a compara riscul de ocluzie vasculară retiniană, oamenii de ştiinţă au folosit modele de riscuri proporţionale Cox ajustate cu mai multe variabile după ce am efectuat o potrivire a scorului de propensitate 1:1 între cei vaccinaţi şi nevaccinaţi. Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 au avut un risc mai mare de toate formele de ocluzie vasculară retiniană în 2 ani după vaccinare, cu un raport de risc global de 2,19.

Incidenţa cumulativă a ocluziei vasculare retiniene a fost semnificativ mai mare la cei vaccinaţi comparativ cu persoanele nevaccinate, la 2 ani şi 12 săptămâni după vaccinare, conform studiului publicat în revista Nature.

Riscul de ocluzie vasculară retiniană a crescut semnificativ în primele 2 săptămâni după vaccinare şi a persistat timp de 12 săptămâni. În plus, persoanele cu prima şi a doua doză de BNT162b2 şi ARNm-1273 au avut un risc semnificativ crescut de ocluzie vasculară retiniană la 2 ani după vaccinare, în timp ce nu a fost detectată nicio diferenţă între marca şi doza de vaccinuri.

Acest studiu susţine constatările cazurilor anterioare. Ocluzia vasculară a retinei poate să nu fie o descoperire întâmplătoare după vaccinarea COVID-19.

Analiza posibilelor complicaţii

Sindromul respirator acut sever extrem de contagios coronavirus 2 (SARS-CoV-2) este responsabil pentru boala coronavirus 2019 (COVID-19). De la sfârşitul anului 2020, au fost dezvoltate multe vaccinuri, inclusiv vaccinuri cu ARN mesager (ARNm) (BNT162b2 [Pfizer-BioNTech] şi mRNA-1273 [Moderna]), vaccinuri cu proteine ​​recombinate cu adjuvant (Novavax) şi vaccinuri cu vectori adenoviral (ChAdOx1-). S vaccin [Oxford/AstraZeneca] şi Ad26.COV2.S [Janssen-Johnson&Johnson]). În consecinţă, au fost documentate mai multe complicaţii posibile din cauza ratelor crescute de vaccinare.

Ocluzia venei retiniene (OVR) este a doua cea mai răspândită cauză de pierdere a vederii legată de bolile vasculare retiniene, după retinopatia diabetică. RVO este legată de tromboembolismul cauzat de compresia vaselor, vasospasmul sau degenerarea pereţilor vasculari.

Ocluzia arterei retiniene (RAO) este cauzată de vasospasm, vasculită, perfuzie arterială redusă şi tromboembolism al arterelor retiniene care provin din artera carotidă ipsilaterală, arcul aortic sau camerele inimii. Pe baza locaţiei ocluziei, RAO şi RVO pot fi clasificate în continuare în forme centrale şi ramificate.

Infecţia cu SARS-CoV-2 poate provoca evenimente vasculare retiniene. RVO după vaccinarea COVID-19 este mai puţin frecventă.

Unele studii asupra ocluziei vasculare retiniene au fost legate de vaccinarea ARNm COVID-19. Cu toate acestea, calitatea datelor a fost insuficientă pentru a stabili o relaţie cauzală între ocluzia vasculară a retinei şi vaccinarea COVID-19.

Acest studiu şi-a propus să determine dacă vaccinurile COVID-19 sunt legate de un risc crescut de ocluzie vasculară retiniană şi să crească gradul de conştientizare cu privire la probabilitatea evenimentelor vasculare retiniene din cauza unei stări inflamatorii trombotice crescute asociate cu vaccinările COVID-19.

Reţeaua TriNetX a colectat informaţii despre un total de 95.156.967 de persoane, dintre care 7.318.437 au îndeplinit criteriile de includere.

După excluderea cazurilor cu confirmarea diagnosticului de COVID-19, 6.755.737 de persoane au fost separate în două grupe: 883.177 de persoane vaccinate şi 5.871.737 de persoane nevaccinate. În ambele grupe, a fost exclus orice diagnostic de ocluzie vasculară retiniană cu şase luni înainte de data indexului.

Conform studiului, a fost luat în considerare efectul medicamentelor sistemice şi au fost excluse cazurile cu utilizarea oricăror anticoagulante, diuretice, contraceptive sau antihemoragii cu 4 săptămâni înainte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.