Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiul care răstoarnă tot ce se știa despre consumul de alcool: de ce e benefic pentru cei trecuți de prima tinerețe

Tinerii nu ar trebui să bea alcool deloc, însă o cantitate mică de alcool poate fi benefică pentru adulții trecuți de 40 de ani, arată cel mai amplu studiu făcut pe acest subiect. Cât alcool ar putea bea o persoană înainte să-și asume un risc excesiv pentru sănătate?

Potrivit celui mai mare studiu de acest gen, alcoolul prezintă riscuri semnificative pentru sănătate și niciun beneficiu pentru tineri, dar unii adulți mai în vârstă ar putea avea de câștigat dacă beau o cantitate mică de alcool. Concluzia vine de la autorii studiului Global Burden of Diseases, un proiect al Universității Washington din Seattle.

În urmă cu patru ani, studiul afirma că până și consumul ocazional de alcool este dăunător pentru sănătate și sugera ca guvernele să sfătuiască oamenii să se abțină în totalitate. Dar, după o nouă analiză majoră a datelor globale, experții au ajuns la noi concluzii, notează The Guardian. Potrivit acestora, tinerii se confruntă cu riscuri mai mari pentru sănătate din cauza consumului de alcool decât adulții mai în vârstă. Dar adulții cu vârsta de 40 de ani și peste, sănătoși, pot beneficia de un consum limitat de alcool, cum ar fi un pahar mic cu vin roșu pe zi, inclusiv de un risc redus de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet.

Rezultatele publicate în Lancet sunt primele care raportează riscul de consum de alcool în funcție de regiunea geografică, vârstă, sex și an. Ele sugerează că recomandările globale privind consumul de alcool ar trebui să se bazeze pe vârstă și pe locație, cu cele mai stricte orientări pentru bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani, care prezintă cel mai mare risc de consum „nociv” de alcool la nivel mondial.

"Mesajul nostru este simplu: tinerii nu ar trebui să bea, dar persoanele mai în vârstă pot beneficia de pe urma consumului de cantități mici", a declarat autorul principal, Dr. Emmanuela Gakidou, profesor de științe metrice de sănătate la Facultatea de Medicină a Universității din Washington. "Deși poate că nu este realist să credem că tinerii adulți se vor abține de la băutură, credem că este important să comunicăm cele mai recente dovezi, astfel încât toată lumea să poată lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la sănătatea lor."

Se estimează că un total de 1,34 miliarde de persoane au consumat cantități periculoase de alcool în 2020, potrivit analizei obiceiurilor de consum de alcool din 204 țări.

Studiul arată că 59% dintre cei care au consumat cantități mari de alcool aveau vârsta cuprinsă între 15 și 39 de ani - persoane pentru care alcoolul nu aducea niciun beneficiu pentru sănătate și care prezentau riscuri, inclusiv leziuni legate de consumul de alcool sau accidente de mașină, sinucideri sau crime. Trei sferturi dintre băutorii „nocivi” erau bărbați. Cercetătorii au analizat riscul consumului de alcool asupra a 22 de rezultate în materie de sănătate, inclusiv răni, boli cardiovasculare și cancere, folosind datele Global Burden of Disease din 2020.

Cu ajutorul acestor informații, au putut estima cât de mult alcool ar putea bea o persoană înainte de a-și asuma un risc excesiv pentru sănătate, față de cineva care nu a consumat deloc alcool. Ei au constatat că nivelul de alcool care ar putea fi consumat fără a crește riscul pentru sănătate a crescut de-a lungul vieții. Cercetătorii au considerat că o băutură standard este un pahar de 100 ml cu vin roșu cu 13% alcool sau o cutie sau o sticlă de 375 ml de bere cu 3,5% alcool.

Ei au constatat că, pentru bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani, cantitatea de alcool recomandată înainte de a "risca pierderea sănătății" era de doar 0,136 dintr-o băutură standard pe zi. Pentru femeile de aceeași vârstă, "nivelul minim teoretic de expunere la risc" a fost de 0,273 băuturi - aproximativ un sfert dintr-o băutură standard pe zi. Pentru adulții cu vârsta de 40 de ani și peste, fără alte boli, consumul unei cantități mici de alcool a fost legat de unele beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boală cardiacă ischemică, de accident vascular cerebral și de diabet.

În rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 40 și 64 de ani, nivelurile sigure de consum de alcool au variat de la aproximativ o jumătate de băutură standard pe zi până la aproape două băuturi standard. Pentru cei cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, riscurile de "pierdere a sănătății din cauza consumului de alcool" au fost atinse după ce au consumat puțin peste trei băuturi standard pe zi. Dar, în medie, consumul de alcool recomandat pentru adulții cu vârsta de peste 40 de ani a rămas scăzut, atingând un maxim de 1,87 băuturi standard pe zi. După aceea, riscurile pentru sănătate creșteau cu fiecare băutură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.