Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA acuzata ca blocheaza investigatiile privind inchisorile secrete CIA

sua inchisoare

Statele Unite ignoră solicitarea Poloniei de a-i pune la dispoziţie versiunea completă a raportului privind metodele de tortură practicate în închisorile secrete ale CIA, prezentat parţial în luna decembrie de Comisia de informaţii a Senatului american, au declarat vineri procurori polonezi citaţi de agenţia Reuters.

Justiţia poloneză a cerut raportul complet întrucât apreciază că astfel ar putea fi clarificate acuzaţiile că CIA ar fi torturat suspecţii de terorism ai organizaţiei al-Qaida într-o închisoare secretă despre care se crede că a existat într-o pădure din nordul Poloniei, într-o facilitate aparţinând unui centru de instrucţie al serviciilor secrete poloneze.

Conform unui document trimis Consiliului Europei, la care fac referire sursele judiciare citate de Reuters, în baza acordului bilateral dintre Polonia şi SUA privind asistenţa juridică reciprocă, autorităţile de la Varşovia au înaintat celor americane şase cereri pentru a primi raportul integral. 'Prima cerere a fost respinsă, iar la celelalte cinci nu s-a dat niciun răspuns', se menţionează în documentul ce mai precizează că oficiali polonezi s-au plâns la întâlnirile cu cei americani de lipsa de cooperare a SUA în această problemă, demersuri care la fel au rămas fără urmări. Chestiunea a fost sesizată inclusiv în timpul întâlnirii de pe 14 aprilie dintre un responsabil al MAE polonez şi Victoria Nuland, adjunctul secretarului american de stat pentru afaceri europene.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a hotărât anul trecut în luna iulie că Polonia trebuie să plătească unui palestinian şi unui saudit daune morale în cuantum de 100.000 de euro pentru fiecare, ca urmare a complicităţii autorităţilor de la Varşovia în reţinerea şi torturarea acestora de către serviciile secrete americane în respectiva închisoare secretă din nordul Poloniei în anii 2002-2003, înainte ca aceşti suspecţi de terorism să fie transferaţi la baza de la Guantanamo, unde sunt deţinuţi şi în prezent. Guvernul de la Varşovia a înaintat recurs, dar decizia CEDO a fost menţinută, astfel că guvernul polonez a fost nevoit în final să se conformeze.

Procurorii polonezi au demarat la rândul lor în anul 2008 o investigaţie separată prin care încearcă să determine dacă responsabilii politici au încălcat legea prin autorizarea unor astfel de închisori secrete pe teritoriul Poloniei. Unii activişti în drepturile omului şi avocaţi ai celor care susţin că au fost deţinuţi în aceste închisori afirmă că respectivii procurori dispun deja de suficiente dovezi şi fără colaborarea Washingtonului, dar investigaţia trenează din cauza caracterului ei sensibil sub aspect politic, idee respinsă de procurori.

Cât despre poziţia oficială a guvernului de la Varşovia, acesta a afirmat mereu că pe teritoriul Poloniei nu au existat închisori secrete ale CIA, iar dacă totuşi au existat autorităţile poloneze nu au ştiut nimic. Însă fostul preşedinte Aleksander Kwasniewski a declarat în luna decembrie că a ştiut de un centru al CIA, dar a crezut că acolo nu sunt prizonieri, ci persoane care cooperau de bună voie cu serviciile secrete americane.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.