Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-au dezbrăcat de haina militară și au vrut să se vândă Rusiei! Un fost maior al armatei SUA și soția sa au vrut să dea Kremlinului date medicale militare

spionaj

Un fost maior al armatei americane și soția sa, medic anestezist, au fost acuzați penal pentru că ar fi încercat să vândă în Rusia date medicale extrem de sensibile despre pacienții militari, a dezvăluit joi Departamentul de Justiție, citat de Reuters, anunță Mediafax.

Jamie Lee Henry, fost maior, care a fost și medic la Fort Bragg, în Carolina de Nord, și soția sa, Dr. Anna Gabrielian, au fost acuzați, într-un rechizitoriu desecretizat la un tribunal federal din Maryland, de conspirație și de divulgare ilegală de informații de sănătate identificabile individual despre pacienții de la baza militară.

Reuters nu a putut stabili imediat cine îi reprezintă în acest caz.

În rechizitoriu se susține că afacerea a început după ce președintele rus Vladimir Putin a invadat Ucraina.

Procurorii au declarat că cei doi au vrut să încerce să ajute guvernul rus prin furnizarea de date care să ofere regimului Putin "informații despre condițiile medicale ale persoanelor asociate cu guvernul și armata SUA".

Cei doi s-au întâlnit cu o persoană despre care credeau că este un oficial rus, dar care, de fapt, era de fapt un agent sub acoperire al FBI, se arată în rechizitoriu.

La un hotel din Baltimore, pe 17 august, Gabrielian i-a spus agentului sub acoperire "că era motivată de patriotismul față de Rusia pentru a oferi orice asistență pe care o putea oferi Rusiei, chiar dacă asta însemna să fie concediată sau să meargă la închisoare", se arată în rechizitoriu.

În cadrul întâlnirii, ea s-a oferit voluntar să îl introducă pe soțul ei în schemă, spunând că acesta deținea informații despre antrenamentele militare pe care Statele Unite le-au oferit Ucrainei, printre altele.

În cadrul unei alte întâlniri, mai târziu în aceeași zi, Henry i-a spus agentului sub acoperire că și el s-a angajat în favoarea Rusiei și a susținut că a avut chiar în vedere să se înroleze voluntar în armata rusă.

Opinia sa, conform agentului, era că Statele Unite îi folosesc pe ucraineni ca un mijloc de a-și exprima propria lor ură față de Rusia.

La rândul său, agentul i-a îndemnat să citească o carte intitulată "Inside the Aquarium: The Making of a Top Soviet Spy", spunându-le celor doi că îi va ajuta să înțeleagă ceea ce urmau să facă.

Se pare că Henry a avut unele rețineri în legătură cu furnizarea de date medicale, spunând că ar încălca Legea privind portabilitatea și responsabilitatea în domeniul asigurărilor de sănătate (HIPAA), se arată în rechizitoriu, dar soția sa nu a avut nicio ezitare.

Într-o întâlnire ulterioară din 24 august, aceasta i-a spus agentului sub acoperire că soțul ei este un "laș" care se îngrijorează de încălcarea HIPAA, dar că ea a încălcat legea "tot timpul" și că va avea grijă ca ei să poată oferi Rusiei acces la dosarele medicale ale pacienților din Fort Bragg.

Până la sfârșitul lunii, ea a predat informații despre actuali și foști oficiali militari și despre soțiile acestora, se arată în document.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.