Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA amenință Turcia, după testarea sistemului rus S-400: 'Vor fi consecinţe grave'

www.usatoday.com
Donald Trump Recep Tayyip Erdogan

Pentagonul şi Departamentul de Stat au criticat dur Turcia, vineri, în urma informaţiilor că armata acesteia ar fi testat sistemul mobil cu rachete sol-aer S-400 al Rusiei, acţiune care ar putea tensiona şi mai mult relaţiile Washingtonului cu Turcia, care este stat membru al NATO, transmite CNBC.

Turcia a anunţat zilele trecute că se pregăteşte să testeze sistemul S-400, lucru considerat a fi un risc pentru alianţa NATO, precum şi pentru platforma de armament cea mai costisitoare a Statelor Unite, avionul de luptă F-35 fabricat de Lockheed Martin, scrie news.ro.

Citește și: Escrocherie de top: Un bărbat a pretins că este fost ministru, chestor de poliție, comisar șef sau judecător, după tipul de interes al persoane înșelate

În 2017, Ankara a încheiat un acord cu Moscova pentru achiziţia de sisteme S-400, în pofida avertismentelor date de SUA şi alţi aliaţi din cadrul NATO.

Moscova a livrat primele patru baterii de rachete în iulie 2019. O săptămână mai târziu, Statele Unite au exclus Turcia, un partener financiar şi de producţie, din programul F-35, după ce Ankara a acceptat livrarea sistemului fabricat în Rusia.

Citește și: Raed Arafat: Este posibil ca aceste spitale să nu mai fie suficiente. Este clar că avem persoane pozitive care poate că nici ele nu știu

Departamentul Apărării şi Departamentul de Stat au condamnat vineri testarea care ar fi avut loc în apele teritoriale ale Turciei din Marea Neagră, dar nu au putut confirma că lansarea a avut loc.

"Statele Unite au transmis guvernului Turciei, la cele mai înalte niveluri, că achiziţia de sisteme militare ruseşti, cum ar fi S-400, este inacceptabilă", a scris purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, într-o declaraţie pe email.

Citește și: Sorin Grindeanu, ieșire devastatoare: ‘Măsluiesc cifrele. PNL și Klaus Iohannis; vor să se țină alegeri indiferent de nivelul pandemiei din România’

”Statele Unite au fost clare asupra aşteptărilor noastre că sistemul S-400 nu ar trebui să fie operaţionalizat”, a adăugat ea.

O reacţie similară a venit din partea Pentagonului.

Citește și: Nelu Tătaru, prima reacție după noul record de infectări cu COVID-19: ‘Vom avea o creștere progresivă și în următoarele zile’

”Ne opunem achiziţionării sistemului de către Turcia şi suntem profund preocupaţi de informaţiile conform cărora Turcia îl pune în funcţiune. Nu trebuie activat. Acest lucru riscă consecinţe grave pentru relaţia noastră de securitate ”, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului Pentagonului, Jonathan Hoffman, într-o declaraţie transmisă vineri prin email.

S-400, succesorul sistemelor de rachete S-200 şi S-300, a debutat în 2007. În comparaţie cu sistemele americane, se crede că S-400 fabricat în Rusia este capabil să angajeze o gamă mai largă de ţinte, la distanţe mai lungi şi împotriva mai multor ameninţări simultan.

Citește și: Escrocherie de top: Un bărbat a pretins că este fost ministru, chestor de poliție, comisar șef sau judecător, după tipul de interes al persoane înșelate

În eforturi multiple de a descuraja Turcia să cumpere S-400, Departamentul de Stat a oferit în 2013 şi 2017 să vândă sistemul de rachete Patriot fabricat de Raytheon. Ankara a respins Patriot deoarece SUA au refuzat să ofere un transfer al tehnologiei de rachete a sistemului.

În 2017, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a intermediat un acord în valoare de 2,5 miliarde de dolari cu preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru S-400, în pofida avertismentelor din partea SUA că achiziţia sistemului va avea consecinţe politice şi economice.

Citește și: Raed Arafat: Este posibil ca aceste spitale să nu mai fie suficiente. Este clar că avem persoane pozitive care poate că nici ele nu știu

În temeiul Legii de combatere a adversarilor Americii prin sancţiuni, pe care preşedintele Donald Trump a semnat-o în august 2017, Turcia ar putea fi lovită de sancţiuni economice pentru acceptarea sistemului de rachete de la Kremlin. Statele Unite nu au impus aceste sancţiuni Turciei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.