Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA anunță că sunt gata de RĂZBOI pentru strâmtoarea Ormuz: Replica rapidă a Iranului

petrolier

Armata americană, reacţionând la avertismentele iraniene în strâmtoarea Ormuz, a avertizat joi că este pregătită să protejeze libertatea navigaţiei, informează Reuters, preluată de agerpres.

Până la 30% din exporturile maritime de petrol tranzitează prin această strâmtoare situată la extremitatea apelor Golfului Persic, între Iran la nord, Oman şi Emiratele Arabe Unite la sud.

În ultimele zile, în faţa restabilirii anunţate a sancţiunilor americane asupra petrolului său, Iranul a ameninţat că va bloca traficul petrolier dacă Washingtonul îşi pune în aplicare proiectele.

"Americanii spun că vor să anihileze petroliere iraniene. Aceasta arată că ei nu s-au gândit la consecinţele acestei decizii", a spus preşedintele Hassan Rouhani miercuri la Viena.

Afirmaţiile sale au fost salutate de generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Al Qods, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiuni în afara ţării.

Comandantul şef al Gardienilor, generalul Mohamad Ali Jafari, a anunţat la rândul său joi că ameninţarea iraniană de a bloca strâmtoarea Ormuz va fi pusă în aplicare dacă va fi necesar. "Noi voi facem inamicul să înţeleagă că strâmtoarea trebuie să fie deschisă tuturor sau nimănui", a spus el, citat de agenţia de presă iraniană Tasnim.

Contactat anterior de Reuters, un purtător de cuvânt al Comandamentul central al forţelor americane care acoperă această parte a lumii, a subliniat că marina americană este pregătită să-şi asume responsabilităţile.

"SUA şi partenerii lor aduc şi apără securitatea şi stabilitatea în regiune. Împreună, vom fi pregătiţi să asigurăm libertatea navigaţiei şi libertatea comerţului peste tot unde dreptul internaţional le autorizează", scrie comandantul Bill Urban, din marina militară americană, într-un mesaj adresat Reuters.

Flota a V-a americană are baza în Golful Persic, în Bahrein.

Corpul Gardienilor Revoluţiei nu dispune de o marină puternică, dar a dezvoltat mijloace de luptă asimetrice , cu vedete rapide, baterii de rachete sol-mare portabile şi mine marine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.