Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA anunță cel mai mare transfer de deținuți de la Guantanamo

ENDURING FREEDOM

Oficialităţi americane au anunţat luni transferul a 15 deţinuţi de la închisoarea din Guantanamo în Emiratele Arabe Unite. Potrivit Reuters, este cel mai mare lot transferat de la baza SUA din Cuba în timpul preşedinţiei lui Barack Obama. 

După transferul a 12 prizonieri yemeniţi şi 3 afgani, la Guantanamo au rămas 61 de deţinuţi. Cei mai mulţi sunt închişi la baza navală americană fără a fi acuzaţi sau judecaţi, de mai bine de 10 ani. 

Planul preşedintelui Obama de a închide închisoarea pentru suspecţi de terorism ar necesita transferul acestora pe teritoriul SUA, care nu este permis de legislaţia americană. Şeful Casei Albe nu a exclus însă un ordin executiv în acest scop.

De ce nu răspund Kovesi, Coldea și Livia Stanciu la acuzațiile lui Traian Băsescu


"Cred că am ajuns în punctul extrem de periculos în care există o posibilitate semnificativă de a rămâne deschisă ca o închisoare permanentă off-shore, pentru deţinerea persoanelor, practic până mor", a declarat Naureen Shah, directoare pentru securitate şi drepturile omului în SUA al Amnesty International, scrie agerpres.ro.

Câtă vreme este utilizată închisoarea de la Guantanamo, guvernele altor state au acoperire pentru ignorarea drepturilor internaţionale ale omului, a afirmat Shah. Guantanamo "slăbeşte argumentele guvernului SUA împotriva torturii şi detenţiei pe termen nelimitat", a adăugat ea.

Achizițiile din spitale, vizate de DNA: O nouă anchetă cutremură sistemul sanitar


Unul dintre cei transferaţi, un afgan identificat ca Obaidullah, a fost închis la Guantanamo timp de 13 ani, sub acuzaţia de a fi ascuns şi depozitat mine care urmau să fie utilizate împotriva militarilor americani din Afghanistan. 

"Continuarea operării centrului de detenţie ne slăbeşte securitatea naţională prin consumul de resurse, dăunând relaţiilor noastre cu aliaţi şi parteneri cheie şi stimulând extremiştii violenţi", a spus Lee Wolosky, trimis special al Departamentului de Stat pentru închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo. "Sprijinul prietenilor şi aliaţilor noştri - cum sunt Emiratele Arabe Unite - este vital pentru atingerea acestui obiectiv comun", a adăugat el. 

Un responsabil al Departamentului de Stat a declarat agenţiei Reuters, sub rezerva anonimatului, că Emiratele Arabe Unite au restabilit reşedinţa a cinci deţinuţi transferaţi în noiembrie 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.