Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA anunță că le acordă afganilor ajunşi pe teritoriul american statutul de 'protecţie temporară'

republicworld.com
talibani afgani afganistan afgane

SUA au anunţat miercuri că le acordă afganilor instalaţi pe teritoriul american statutul de 'protecţie temporară' (TPS), care îi fereşte de expulzare şi le oferă drept de muncă pentru următoarele 18 luni, informează France Presse.

'Statutul TPS îi va proteja pe afganii care trăiesc în Statele Unite de o revenire în condiţii de insecuritate', a declarat şeful Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), Alejandro Mayorkas, într-un comunicat.

Statutul 'le va da protecţii suplimentare şi garanţii afganilor vulnerabili (...) care au sprijinit misiunile militare, diplomatice şi umanitare ale Statelor Unite în cursul celor 20 de ani', a adăugat el.

DHS îşi explică decizia mai ales prin 'persistenţa unui conflict armat în condiţiile în care talibanii încearcă să-şi impună conducerea în întregul Afganistan', precum şi prin 'agravarea crizei economice', 'represiune', 'distrugerea infrastructurilor', potrivit Agerpres.ro.

După 20 de ani de război devastator, talibanii au revenit la putere în august 2021 odată cu retragerea trupelor americane din Afganistan. De atunci, incertitudinea politică este însoţită de o gravă criză economică şi financiară ce ameninţă cu foametea peste jumătate din populaţie.

Înainte de a pune capăt prezenţei lor în Afganistan la 31 iulie, Statele Unite au organizat evacuarea printr-un pod aerian a peste 120.000 de persoane, în majoritatea lor afgani consideraţi vulnerabili pentru că lucraseră cu forţele americane şi riscau represalii.

La sosirea pe teritoriul american, afganii au primit garanţii, după examinarea fiecărui dosar în parte, dar TPS le va oferi noi drepturi. Acest statut nu li se va aplica însă şi afganilor care vor ajunge în SUA după data de 15 martie.

Washingtonul a acordat recent acest statut ucrainenilor aflaţi în SUA. De TPS beneficiază, de asemenea, sudanezii, sud-sudanezii şi haitienii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.