Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au atacat o grupare proiraniană în Irak: Bagdadul a 'explodat' și denunţă o încălcare a suveranităţii țării

armata sua irak

SUA au atacat o grupare proiraniană în Irak: Bagdadul a 'explodat' și denunţă o încălcare a suveranităţii țării

Cel puţin opt combatanţi din cadrul unei grupări proiraniene au fost ucişi miercuri în bombardamente americane ”fără ştirea agenţiilor guvernamentale irakiene”, denunţă într-un comunicat Guvernul de la Bagdad, o nouă escaladă în contextul unei amplificări a tensiunilor în regiune de la începutul Războiului din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas, relatează AFP.

Comandamentul militar american în Orientul Mijlociu (CENTCOM) a anunţat anterior că desfăşoară ”atacuri de precizie” vizând două instalaţii în Irak - ca represalii faţă de atacuri recente ale unor grupări proiraniene asupra trupelor americane şi forţelor Coliţiei Internaţionale antijihadiste în Irak şi în Siria.

Guvernul irakian condamnă o ”încălcare flagrantă a suveranităţii” Irakului.

Aceste bombardamente s-au desfăşurat ”fără ştirea agenţiilor guvernamentaler irakiene”, acuză un purtător de cuvânt al Guvernului irakian.

Însă, referindu-se la grupări proiraniene, el condamnă totodată ”orice activitate armată desfăşurată în afara cadrului instituţional al armatei” şi consideră asemenea acţiuni drept ”un act condamnabil şi ilegal”.

COALIŢIE A UNOR FOŞTI PARAMILITARI

Marţi, un bombardament în regiunea Abu Ghraib, lângă Bagdad, a vizat un vehicul aparţinând Hashd al-Shaabi, o coaliţie puternică a unor foşti paramilitari - integrată în armata irakiană regulată -, soldat cu un mort şi răniţi.

Washingtonul a revendicat un atac aerian de ”autoapărare”.

Aceste atacuri americane sunt primele în Irak de la începutul Războiului din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas, care au amplificat tensiunile în regiune.

Gruparea evocă pe site ”bombardamente americane contra unor instalaţii Hashd (...) care s-au soldate cu opt martiri”, denunţă o ”crimă” şi dă asigurări că ”nu vor rămâne nepedepsite”.

Brigăzile Hezbollah se angajează la o ”lărgire a amplorii ţintelor, dacă inamicul îşi continuă metoda criminală”, ameninţând astfel cu atacuri vizând trupe americane.

Statele Unite au bombardat în trei rânduri în Siria, ca represalii faţă de atacuri vizând forţe americane, instalaţii cu legături cu Iranul.

Washingtonul a sancţionat şapte persoane afiliate la două grupări proiraniene, inclusiv Brigăzile Hezbololah.

”AUTOAPĂRARE”

Atacul american de marţi în regiunea Abu Ghraib a avut loc ca represalii faţă de un atac, luni, cu o ”rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune” vizând baza irakiană Ain al-Assad, în care sunt staţionate trupe americane şi din cadrul Coaliţiei Internaţionale antijihadiste, a anunţat un purtător de cuvânt al Pentagomului, generalul Pat Ryder.

Atacul de la Ain al-Assad s-a soldat cu opt răniţi şi pagube uşoare în bază, potrivit purtătorului de cuvânt.

Numărul atacurilor vizând forţe americane şi ale Coaliţiei Internaţionale antijihadiste în Irak şi Siria a crescut brusc la începutul războiului Israelului împotriva Hamas.

Washingtonul a înregistrat 66 de atacuri cu tiruri de rachetă sau atacuri cu drone - începând de la 17 octombrie -, la zece zile după izbucnirea Războiului din Fâşia Gaza, potrivit Pentagonului.

Aceste atacuri s-au soldat cu aproximativ 60 de răniţi în rândul militarilor americani, precizează Pentagonul.

Statele Unite au staţionat aproximativ 900 de militari în Siria şi aproape 2.500 în Irak, care luptă împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic.

În Irak, Coaliţia anti-SI dă asigurări că angajamentul său se limitează la un rol de asistenţă şi consiliere ale forţelor locale în lupta împotriva acestei organizaţii extremiste.

”AGRESIUNI AMERICANE”

Un comandant de rang înalt din cadrul Hashd al-Shaabi, Hadi al-Ameri, care conduce influenta organizaţie Badr, denunţă miercuri ”agresiuni americane” şi cataloghează ultimele atacuri drept o ”încălcare flagrantă a suveranităţii naţionale”.

El reiterează apelul lansat cu regularitate de către tabăra sa la o ”plecare imediată din Irak a forţelor americane şi a trupelor Coaliţiei”.

Ultimele atacuri sunt ”dovada” care dezminte ”acuzaţiile americane potrivit cărora prezenţa lor în Irak se limitează la «consilieri şi formatori»”, denunţă el într-un comunicat.

În ultimele săptămâni, majoritatea atacurilor vizând militari americani a fost revendicată de către ”Rezistenţa Islamică în Irak” - o nebuloasă apropiată unor grupări armate proiraniene, care îi salută acţiunile pe canale pe Telegram.

Această mişcare a anunţat marţi că unul dintre membrii săi a fost ucis în confruntări ”în lupta” împotriva forţelor americane în Irak, referindu-se la bombardamentul de la Abu Ghraib.

Funeralii au avut loc marţi, în apropierea unei moschei, la Bagdad, pentru acest combatant - Fadel al-Maksusi -, la care au luat parte sute de membri ai Hashd al-Shaabi, potrivit unui jurnalist AFP.

Sicriul acestuia era acopetit cu un steag în culorile Brigăzii Hazbollah.

Această grupare dădea asigurări recent că atacuri ale ”Rezistenţei Islamice din Irak” fac parte dintr-o ”strategie de uzură”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.