Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au decretat stare de URGENȚĂ: Urmează un fenomen cu "potenţial paralizant"

obama

Estul Statelor Unite se aşteaptă la o furtună de zăpadă record, "potenţial paralizantă", care ar urma să ducă vineri şi sâmbătă până la 60 de centimetri de zăpadă, îndeosebi în capitala Washington, care se află deja în stare de urgenţă, cu suspendarea transporturilor în weekend, relatează AFP.

"O furtună de iarnă de mare anvergură va afecta o parte a estului Statelor Unite de vineri până sâmbătă seară, cu ninsori abundente, polei, vânturi puternice şi inundaţii pe coastă", au anunţat serviciile meteorologice.

Citește și: ”Teroristul” care a intrat cu mașina în gardul Guvernului este jurnalist: Detalii despre gestul său

Astfel, zeci de milioane de persoane ar putea fi afectate de zăpadă în circa 15 state, unde vremea ar urma să se strice vineri după-amiază, când vor fi cele mai abundente ninsori şi vânt care ar putea atinge 90 de kilometri pe oră.

La Washington, unde s-ar putea înregistra cele mai mari ninsori din aproape 100 de ani, guvernul federal a anunţat întreruperea activităţii vineri la prânz, în timp ce câteva state se pregătesc să înfrunte furtuni de zăpadă. Guvernatorul statului Kentucky a anunţat şi el închiderea birourilor administrative vineri.

Citește și: Schimbări majore la Facebook: Rețeaua intră pe un nou domeniu / VIDEO

"Ploi abundente şi zăpadă vor duce la condiţii meteo aspre, care vor ameninţa persoane şi bunuri", a avertizat National Weather Service (NWS), care a emis o alertă de vânt rece şi zăpadă pentru Washington. "Călătoriile ar trebui să fie drastic limitate în perioada vârfului furtunii, vineri seară şi sâmbătă", adaugă serviciul meteo.

Lucru excepţional, organismul care gestionează transporturile în comun la Washington (WMATA) a anunţat închiderea metroului pe perioada întregului weekend. Autobuzele nu vor mai circula de vineri după-amiază, iar metroul va funcţiona doar până vineri seară, la 23h00 (sâmbătă 04h00 GMT).

Citește și: Record pe YouTube! Clipul care a ajuns cel mai rapid la 1 miliard de vizualizări / VIDEO

Au fost anulate şi sute de zboruri. Compania American Airlines a anunţat anularea tuturor zborurilor de sâmbătă de pe cele două aeroporturi din Washington, cele trei din New York, precum şi de pe aeroporturile din Baltimore şi Philadelphia. Şi United Airlines a anunţat că zborurile sale de sâmbătă pe aeroportul internaţional de la Washington vor fi anulate.

Condiţiile meteo în capitală s-au deteriorat de altfel de câteva zile. Michelle Obama, care se întorcea miercuri seară de la Salonul Auto din Detroit, a avut dificultăţi la întoarcerea la Casa Albă: câteva maşini din coloana în care se afla au derapat pe gheaţă, drumul de la aeroportul din Andrews (la periferia capitalei) fiind parcurs într-un timp de două ori mai lung decât de obicei.

Citește și: A fost dată afară din examen pentru că băieții nu se puteau concentra: Cum s-a îmbrăcat fata / FOTO

Întrebat despre ce crede că va face preşedintele american în timpul furtunii, purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama, Josh Earnest, a spus: "După părerea mea, va sta la căldură, la Casa Albă."

Avertizări au fost lansate în circa 15 state, de la Atlantic (New York şi Carolina de Sud) în Arkansas, şi circa 70 de milioane de persoane se află în calea furtunii botezate Jonas.

Citește și: Dan Șova scapă de arest: Ce au decis magistrații

Furtuna "poate deveni extrem de periculoasă", a apreciat directorul NWS, Louis Uccellini, într-o conferinţă de presă telefonică. "Este vorba despre o furtună potenţial paralizantă care este pe cale să se instaleze", a adăugat el.

Dacă previziunile se vor adeveri, furtuna Jonas ar fi a doua în privinţa celor mai mari cantităţi de zăpadă căzute în două zile la Washington, după cei 66 de centimetri din timpul furtunii numite Knickerbocker din 1922.

Citește și: Cel mai cunoscut senator al României, laude pentru Klaus Iohannis și Gabriel Oprea

Primarul oraşului Washington, Muriel Bowser, a decretat vineri stare de urgenţă în oraş, arătând că astfel poate accesa resurse federale "când va fi nevoie". Starea de urgenţă a implicat închiderea şcolilor publice. Oraşul, asemenea altor regiuni, a făcut cunoştinţă miercuri seară cu zăpada şi poleiul, care au provocat multe ambuteiaje şi accidente.

Primarul New Yorkului, Bill de Blasio, a spus joi că în oraş ar putea cădea între 20 şi 30 de centimetri de zăpadă de sâmbătă până duminică, scrie agerpres.ro

Citește și: „Selfie after sex”, noua tendință în lume

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.