Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au inculpat un german pentru sprijin acordat Al-Qaida și atentatorilor de la 11 septembrie 2011

inchisoare puscarie gratii

Procurorii americani l-au inculpat miercuri pe cetăţeanul german Christian Ganczarski, convertit la islam şi aflat în prezent în închisoare în Franţa, pentru sprijin acordat Al-Qaida înaintea atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 şi pentru conspiraţie în vederea uciderii de americani, transmit Reuters şi dpa, conform agerpres.ro

În actul de inculpare făcut public de un tribunal federal din Manhattan, procurorii new-yorkezi afirmă că Christian Ganczarski a avut relaţii personale cu liderul reţelei, Osama bin Laden, şi cu alţi membri ai acesteia, care 'au plănuit şi executat atacuri începând de la bombardarea ambasadelor SUA în Africa de Est până la atentatele de la 11 septembrie'. 

Ganczarski 'le-a pus acestora la dispoziţie cunoştinţe şi tehnologie pentru a întreprinde atacuri împotriva armatei SUA şi a aliaţilor acesteia', a mai declarat procurorul Dana Boente. 

De asemenea, inculpatul a călătorit din Germania în Pakistan şi Afganistan de cel puţin cinci ori între 1999 şi 2001, întâlnindu-se cu lideri ai reţelei Al-Qaida. 

Ganczarski se afla în Germania în momentul atentatelor de la 11 septembrie 2001, dar a declarat ulterior că 'era conştient că ceva important urma să se se întâmple'. 

Christian Ganczarski, în vârstă de 51 de ani, născut în Polonia, a fost condamnat în Franţa în 2009 la 18 ani de închisoare, pentru complicitate la un atac al Al-Qaida în 2002 asupra unei sinagogi din Djerba, Tunisia, în care au murit 21 de persoane, printre care 14 turişti germani. 

În SUA, verdictul este aşteptat la sfârşitul lunii februarie, iar autorităţile americane au indicat deja că doresc extrădarea lui Ganczarski. 

Potrivit autorităţilor franceze, Ganczarski a atacat cu o foarfecă şi a rănit trei gardieni săptămâna trecută, după ce a fost înregistrat într-o convorbire telefonică în care declara că va acţiona pentru a rămâne în Franţa. Procurorii francezi au deschis o anchetă pentru atac terorist, ceea ce ar putea întârzia o eventuală extrădare a lui Ganczarski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.