Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au pregătit MĂSURI FĂRĂ PRECEDENT în istorie împotriva Iranului: Planul TERIBIL al americanilor a fost anunțat de Mike Pompeo - VIDEO

sua iran

SUA vor exercita o 'presiune financiară fără precedent' asupra regimului de la Teheran, cu 'sancţiunile cele mai puternice din istorie', şi nu vor renegocia acordul din 2015 privind programul nuclear iranian, a anunţat luni secretarul de stat american Mike Pompeo, potrivit Reuters, AFP şi DPA.

Pompeo a prezentat luni o serie de condiţii pentru semnarea unui nou acord nuclear cu Iranul, somând regimul islamist de la Teheran să renunţe la "comportamentul negativ" şi ameninţând cu sancţiuni dure. Mike Pompeo a prezentat o serie de "solicitări fundamentale", subliniind că Administraţia de la Washington "preferă semnarea unui tratat", cu Iranul, în contextul în care preşedintele Donald Trump tocmai a dispus retragerea Statelor Unite din Tratatul nuclear din 2015.

Iranul nu va avea niciodată un cec în alb pentru a domina Orientul Mijlociu, a spus Pompeo, în prezentarea noii strategii a Washingtonului după retragerea sa din acordul privind programul nuclear iranian, semnat la 14 iulie 2015 de Teheran şi şase mari puteri ale lumii: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania.

Citește și: Starbucks modifică politicile comerciale: Ce trebuie să știe toți clienții

El a subliniat că acordul din 2015 în mod evident 'nu a pus capăt ambiţiilor nucleare ale Iranului şi nici nu i-a redus dorinţa de hegemonie regională' şi a anunţat că SUA vor urmări agenţii iranieni şi susţinătorii lor din Hezbollah în întreaga lume pentru a-i distruge. Potrivit şefului Departamentului de Stat, 'pariul' conform căruia acordul nuclear cu Iranul va contribui la stabilizarea regiunii 'a fost unul rău pentru America, pentru Europa, pentru Orientul Mijlociu şi, într-adevăr, pentru întreaga lume'.

Oficialul american a prezentat 12 cereri pentru autorităţile de le Teheran, printre care retragerea tuturor forţelor iraniene din Siria. SUA sunt pregătite să răspundă dacă Iranul decide să-şi reia programul nuclear, a accentuat Mike Pompeo. ''Cererile noastre privind Iranul nu sunt nerezonabile: renunţaţi la programul vostru. Dacă ei aleg să revină şi să înceapă iar îmbogăţirea (uraniului), noi suntem deplin pregătiţi să răspundem şi în acel caz. Eu sper ca ei (iranienii) să ia o altă decizie, să aleagă o cale diferită'', a adăugat oficialul american.

Citește și: Liberalii amenință cu o nouă plângere penală: ”Ajunge…! Este clar că pe hoţi doar cătuşele îi sperie…”

În schimb, SUA sunt pregătite să ridice la final sancţiunile. Pompeo a cerut 'sprijinul' aliaţilor Washingtonului, în special al europenilor, dar a avertizat că acele companii care vor face afaceri cu Iranul în domeniile interzise de sancţiunile SUA 'vor fi considerate responsabile'. ''Vom continua să lucrăm împreună cu aliaţii pentru a contracara activităţile destabilizatoare ale iranienilor în regiune, pentru a le bloca finanţarea şi a soluţiona problema proliferării rachetelor şi a altor sisteme de arme avansate ale Iranului, care ameninţă pacea şi stabilitatea'', a spus secretarul de stat al SUA.

Prezentarea acestei strategii a SUA privind Teheranul survine în contextul în care ţările europene semnatare ale acordului nuclear din 2015 - Franţa, Marea Britanie şi Germania - lucrează pentru a găsi o modalitate de a menţine funcţional pactul cu Iranul şi după retragerea SUA.

Citește și: Dragnea dă din casă: Ce vrea să facă Executivul cu Pilonul II de pensii

Anterior în cursul acestei luni, preşedintele Donald Trump a anunţat că SUA se retrag din acordul privind programul nuclear iranian, document pe care l-a calificat drept 'oribil' şi despre care a susţinut că nu soluţionează problema rachetelor balistice iraniene şi nu ţine sub control acţiunile Teheranului în regiune.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.